<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84177" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов разп...

Опашка пред “Пирогов”, започнаха да ваксинират всички желаещи

19 Февруари 2021
0 4672

Опашка от над 30 души се събра пред центровете за ваксинация в „Пирогов“ в обедните часове този петък. Това се случва ден след като от столичното лечебно заведение обявиха, че започват имунизация срещу Covid-19 на всички желаещи граждани, пише “Булевард България”.

Първоначално от съобщението им се разбра, че ваксинацията в петте зони в болницата ще важи за хора в приоритетните четири фази на Националния план – включително на групата 65+ и лицата с хронични заболявания. Оказва се обаче, че всеки желаещ да си постави доза срещу Covid-19 може да се запише и да премине през имунизация.

Вижда се дълга опашка пред пунктовете на централния вход, съставена от хора в приоритетните групи. Пред медицинския център има по-малко хора, които казват, че всеки може да се запише за ваксинация. За един час през центровете преминават по около 10 души.

Кабинетите на „Пирогов“ ще приемат всички, поискали ваксина срещу коронавирус, на 19, 20 и 21 февруари, стана ясно от съобщението, разпространено вчера. Центровете работят от 8:30 до 17 ч. При имунизацията ще се използва препарата на AstraZeneca/Oxford.

Два от пунктовете за имунизиране са пред главния вход на болницата, един е обособен в 119-ти кабинет в спешния приемен център и два са в Медицинския център.

Борисов разпореди да се осигури “зелен коридор” за ваксиниране на всеки желаещ (видео)

В петък премиерът Бойко Борисов обяви, че е предложил в болниците в страната да бъдат създадени „зелени коридори“, за да може „всички българи, които искат да се ваксинират, да го направят максимално бързо“.

„Искам четвърта фаза да я обедините с всички желаещи да се ваксинират. В събота и неделя сме имали по 70 ваксинирани. Защо тези, които желаят, да не могат, а ние да кандардисваме тези, които не желаят?“, попита той на правителственото заседание. Според него е недопустимо ваксините „да стоят по складове, след като правителството е дало стотици милиони“.

Ваксинираните български граждани през последното денонощие са 4594, а общо 90 514 са получили поне по една доза. От тях 25 441 са имунизирани с две дози от препарата срещу коронавирус.

У нас пристига нова пратка ваксини – очакват се още 57 600 дози от AstraZeneca. Това означава, че до края на месеца страната ни трябва да получи около 240 хиляди дози, а през март ще разполагаме с 500 хиляди, каза в интервю за bTV тази сутрин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според две мащабни проучвания за нагласите на българите към ваксините срещу Covid-19 – около 50% от тях отказват да си поставят препарата, предимно от групата на младите.

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции