<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76314" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Децата и юнош...

Опашки за PCR тестове се извиха пред столичните лаборатории (видео)

23 Октомври 2020
0 1486

Огромни опашки се извиха пред столичните частни лаборатории, които правят тестове за коронавирус, предаде Нова тв. Пациентите чакат средно между 40 минути и час и половина. А за да пазят ред, някои отиват минимум половин час преди началото на работния ден.

Засега всички се редят на една опашка – и тези със съмнения, че са заразени, и другите, които са за рутинни кръвни изследвания.

Жена от Пловдив с Covid-19 чакала три дни резултата от PCR теста си (видео)

„Намаляват хората, които искат да се тестват заради пътуване в чужбина. Увеличават се контактните лица и тези с оплаквания. Доста често имаме масови изследвания на фирми заради болен от персонала”, заяви Недялко Калъчев, директор на частна лаборатория. По думите му, на ден се изследват около 300 души.

Съвсем скоро пред част от лабораториите ще бъдат открити специални фургони, в които ще се правят тестове само за Covid- 19. „По примера на колеги от Западна Европа решихме да изнесем работно място само за взимане на проби за коронавирус. Предстои да го оборудваме и да започне работа”, каза още Калъчев.

Той коментира как и кога ще бъдат издавани направления за PCR тестове. „Все още няма договор между Лекарския съюз и касата. Говори се, че вместо да се правят PCR тестове, ще се правят тестове за антитела. Положителният такъв тест не се нуждае от препотвърждаване. Проблем има с отрицателните проби. Когато имаме пациент, който е в началото на заболяването, е възможно бързият тест да не улови коронавируса”, поясни Калъчев.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции