<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Горила показ...

Опашки пред бензиностанциите в САЩ, на места се стигна до бой (видео)

13 Май 2021
0 3447

Американци по Източното крайбрежие се презапасяват с гориво. Притесненията се появиха след спирането на работата на оператора на петролопроводи „Колониъл пайплайн” заради кибератака, пише NOVA.

Вече пети ден компанията, която държи 45% от пазара на гориво по Източното крайбрежие, е блокирана.

На този фон американските власти призоваха хората да не пълнят резервоарите си догоре, а търговците да не злоупотребяват с кризата.

Пред бензиностанциите обаче се извиха дълги опашки, а на места се стигна и до бой между изнервените шофьори. 

Опашки от автомобили се образуваха на бензиностанции в югоизточните щати. Там петролът започна да привършва, а цените вървят стремглаво нагоре. Във вторник средната цена на бензина беше най-високата от ноември 2014 г. – 2 долара и 98 цента за галон.

Северна Каролина, Вирджиния и Флорида обявиха извънредно положение. Но американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм заяви, че няма нужда шофьорите да се презапасяват с бензин.

A bagged nozzle at a pump notifies motorists that it no longer has fuel after a cyberattack crippled the biggest fuel pipeline in the country, run by Colonial Pipeline, in Chapel Hill, North Carolina, U.S. May 12, 2021. REUTERS/Jonathan Drake

По думите на ресорния министър недостиг на суровината няма, но е на лице намаляване на доставките в Северна и Южна Каролина, Тенеси, Джорджия и Южна Вирджиния, региони, които обикновено разчитат на Колониал Пайплайн.

Кибератаката от 7 май  принуди компанията да изключи основната част от мрежата си. Операторът прогнозира, че няма да успее да възстанови съществено работата на тръбопровода поне до края на седмицата. По трасето с дължина близо 9000 км се доставя почти половината от горивото на Източното крайбрежие.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции