Следва: Спецсъдът пу...

Оправдаха на първа инстанция Прокопиев, Дянков и Трайков по делото за EVN (снимки)

28 Юни 2020
0 963

Специализираният наказателен съд реши, че Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков са невинни по делото за приватизацията на държавния дял от EVN, предаде bTV.

Според обвинението Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост. Прокуратурата изчислява, че щетите за хазната от действията на Прокопиев и Дянков са за над 20 милиона лева и настоява за между 3 и 10 години затвор. 

По време на заседанието Иво Прокопиев коментира, че според него в заключителните пледоарии на прокуратурата има лично мнение.

„Прокуратурата каза няколко пъти, че не харесва приватизацията в енергетиката. Преди повече от 30 години българско общество избра друг път, прокуратурата не признава пазара. Това дело е част от систематичен натиск върху „Капитал“ и „Дневник“, допълни собственикът на медии.

Прокопиев пледира невинност пред съда с мотива, че обвинението срещу него е нелепо. Той призова за оправдателни присъди и за другите двама обвиняеми.

Симеон Дянков заяви пред магистратите, че не е извършил престъпленията, за които е обвинен, а Трайчо Трайков коментира, че обвиненията са несъстоятелни, защото решението на правителството за приватизация е било добро.

След новината за оправдаването на тримата подсъдими, главният прокурор написа в Twitter: “Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. “

Съдията по делото уточни, че са разпитани много свидетели от Министерството на финансите и нито един не свидетелствал срещу Дянков.

„Не може един човек да е виновен за колективни решения. Приватизацията се осъществява от Агенцията по приватизация, а няма доказателства, че подсъдимият е мотивирал останалите“, обосноваха се магистратите.

Източник: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции