<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46734" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Птицечовките...

Опустошителни прашни бури удариха Нов Южен Уелс след пожарите (видео)

20 Януари 2020
0 1509

Силните ветрове, породени от гръмотевичните бури в Нов Южен Уелс, създадоха прашни бури, които превърнаха деня в нощ в някои градове.

 

Бюрото по метеорология направи поредица от предупреждения за гръмотевични бури в неделя със съответните ветрове, генериращи масивните облаци от прах.

 

 

""

Снимка: Jen Browning / Twitter

 

 

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха прашните бури, препускащи към Дъбо и близките градове, които са толкова гъсти, че блокират слънцето.

 

Порив от 94 км/ч е бил регистриран в Паркс около 18:30 вчера, докато в Дъбо около 7.45 ч. днес поривът е бил от 107 км/ч, съобщиха от бюрото.

 

Метеороложката Роуз Бар заяви, че значителният дъжд в неделя е концентриран в централните и северните части на щата и на изток от него.

 

Дъждът и градушката достигнаха и щата Виктория, а държавната служба за спешни случаи е получила 1453 обаждания за съдействие от неделя сутринта, като повече от 1000 от тях са за щети по сгради.

 

Много градове в северната част на Нов Южен Уелс получиха средна сума на валежи между 100 и 180 мм от 9 до 22:30ч. в неделя.

 

В южната част на щата силните ветрове придвижваха бурите бързо, което доведе до по-леки валежи.

 

 

""

Снимка: Jen Browning / Twitter

 

 

Проливните дъждове през последните няколко дни предоставиха облекчение на засегната от суша Австралия и помогнаха на пожарникарите да забавят разпространението на пожарите и да изградят ограничителни линии преди повишената опасност от пожари в средата на тази седмица.

 

Във Виктория дъждът падна най-силно в Източен Гипсланд, като 56.6 мм дъжд се изля в планината Елизабет и 55 мм на връх Уелингтън.

 

В Мелбърн източните и североизточните части бяха засегнати от силни гръмотевични бури, включително гигантска градушка. Повечето райони достигнаха между 10 и 15 мм средна сума на дъж, докато в Донкастър бе 27 мм.

 

Гръмотевичните бури ще продължат през целия понеделник.

 

"Имаме много активна прогноза за гръмотевична буря, особено в югоизточните и централно-източните части на Нов Южен Уелс, както и в някои части от югозападните склонове", каза Бар.

 

Отново обаче има вероятност да се движат бързо с „изключително силни пориви на вятъра“, като може да има и градушки.

 

Във Виктория все още горят 14 пожара, като в неделя вечерта беше издадено спешно предупреждение за бурен огън в централна Виктория, който заплашваше живота и домовете на живущите в Пастория, но бе потушен по-рано днес.

 

Докато усилията за потушаване на останалите пожари продължават, за централните и източните части на държавата има предупреждения за опасно време, включително в опустошения от пожарите регион – Източнен Гипсланд.

 

Очакват се провилни дъждове – между 10 и 30 мм, но в някои райони могат да се наблюдават суми до 80 – 100 мм, а влажните условия биха могли да доведат до наводнения в някои райони. Метеорологичното бюро твърди обаче, че валежите няма да доведат до потушаване на пожарите.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции