<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84472" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кошлуков се и...

Орлин Горанов се извини за антисемитския цитат, санкциониран е целият екип (видео)

25 Февруари 2021
0 5876

Водещият на предаването “Последният печели” по БНТ – Орлин Горанов, се извини в ефир, след като в сряда бе обвинен в реч на омразата и цитиране на клевети срещу евреите.

Антисемитски цитат на легендарния шахматист Боби Фишер, който е от израелски произход, изречен от Горанов в предаването във вторник, предизвика бурни реакции и възмущение от страна на еврейски организации, потребители на социалните мрежи, а дори и посолството на Израел в България. 

Еврейска организация обвини Орлин Горанов в антисемитизъм в предаването “Последният печели” (видео)

В свое изявление във Фейсбук генералният директор на БНТ Емил Кошлуков също се присъедини към критичните реакции. И се закани да направи проверка и да наложи наказания.

Кошлуков се извини за думите на Орлин Горанов и обеща “най-строги наказания”

Сутринта преди да се развие скандала около неговата телевизионна изява, Горанов заяви, че той е само водещ и който има въпроси, трябва да ги отправи към екипа на предаването. 

Попитан в изречения цитат той вижда ли антисемитизъм, Горанов заяви:

„Аз лично не смятам, че съм направил такова нещо. Не за друго, а защото това са факти, които самият Боби Фишер е казал някога. Аз просто съм цитирал негови думи. Това не е моя позиция.

Нищо лично, аз съм цитирал в случая какво е казал Боби Фишер. Ако имат някакви претенции към това, да се обърнат към Боби Фишер.“

Преди началото на предаването в сряда вечерта, което по традиция се излъчва на запис, бе излъчено обръщение на Горанов. 

“В допълнителната информация към въпрос, свързан с шахматиста Боби Фишер, беше използван цитат от интервю на шахматиста пред унгарско радио. Изрично беше упоменато, че цитирам думите на шахматиста и в нито един момент не съм си позволил собствен коментар или трактовка, спазвайки напълно правилата за реализация на предаването”, започна той. 

This image has an empty alt attribute; its file name is Орлин.jpg

След това той посочи и защо, въпреки че е изпълнил професионалните си ангажименти, поднася извинение:

“Независимо от това екипът на “Последният печели” осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е поднесен цитатът. У зрителите остава заблудата, че по някакъв начин аз – Орлин Горанов, и предаването се асоциираме с цитата. Липсва точен завършек на темата и категорично и ясно отделяне на цитата от разговорите в студиото. Ето защо екипът на предаването и лично аз искаме да поднесем своите извинения на всички, които са се почувствали засегнати от цитираните думи на Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години”.

Той каза още, че са наложени и наказания в екипа. 

“Бихме искали да ви уведомим, че сме санкционирали целия екип поради факта, че е засегната тази тема, а редакторският екип, който е участвал във формирането на въпроса, веднага е освободен. Бихме искали да ви уверим, че в нито един момент не сме имали друга цел освен даването на информация, свързана с въпросите в играта “Последният печели”, както и че смятаме всякакви прояви за антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на расова омраза за напълно неприемливи”, каза Горанов.

В края на обръщението към зрителите на БНТ, преживелите Холокоста и всички, които са се почувствали засегнати, той подчерта, че екипът на предаването разглежда въпросния цитат като неприятен исторически факт, без да се опитва да омаловажава по никакъв начин една от най-големите човешки трагедии на 20-и век – създаването на лагерите на смъртта и Холокоста.

“Смятаме, че всеки епизод на “Последният печели” е доказал, че екипът на предаването се стреми само и единствено към създаване на интерес от страна на зрителите към самоусъвършенстване и натрупване на допълнителни знания, водещи до по-богата обща култура”, завърши Орлин Горанов.

Продуцентът на предаването “Последният печели” също се извини. Позицията му бе публикувана в сайта на БНТ.

“Първо, че е грешка, огромна грешка е и дължим извинение на всички засегнати страни. Искам да подчертая, че екипът на предаването цитира интервю, което е дадено преди повече от 20 години от Боби Фишър. Не казвам, че сме прави да го цитираме това нещо. Просто съвсем неволно като информация редактора, който е бил на смяна, цитира въпросния човек. И в момента това мина и никой не си даде сметка, че е грешно. В момента, в който това разбрахме, че е грешно, въпросният редактор и целият редакторски екип са сменени, има нови хора, които ще изпълняват тази длъжност. И още един път искам да се извиня на всички лица, които са се почувствали засегнати или по някакъв начин обидени. Екипът на предаването, както и Орлин Горанов, по никакъв начин не желае, нито е искало да обиди някой. Орлин Горанов просто цитира информация, която му е подадена като готово интервю, което е взето от интернет”, написа Николай Пухалев.

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции