Освободиха мъж след 14 години в затвора, след като разкриха истинския извършител на убийство (видео и снимки)

16 Февруари 2020
29 4886

Мъж от Калифорния, САЩ бе освободен от затвора след като полицията открила истинския извършител на убийство, извършено през 1985 година, пише DailyMail.

 

 

54-годишният Рики Дейвис прекарал 14 години в затвора с доживотна присъда по обвинение в жестоко убийство, което не е извършил. Жертвата Джейн Хилтън била намушкана с нож 29 пъти.

 

 

 

 

Дейвис се събра със семейството си за първи път от 2005 година насам в четвъртък, след като съдията отхвърли присъдата за убийство от втора степен в емоционално изслушване в съда в Плейсвил, Калифорния.

 

 

Това стана възможно, след като полицията е проследила и арестувала „истинския убиец” чрез генеалогичен анализ на ДНК.

 

 

 

 

В пресконференция властите на Ел Дорадо Каунти заявиха:

 

 

„Не казваме, че вината му не може да бъде доказана, а че човекът е бил по грешка осъден.”

 

 

 

 

Случаят от 1985 година остава неразкрит в продължение на 14 години, преди разследващите да обвинят Дейвис през 1999 година. Присъдата му влиза в сила от 2005 година.

 

 

 

 

Съдия отмени присъдата на Дейвис още през април, след като новопроверени доказателства намериха ДНК от неизвестен мъж в нощницата на жертвата и под ноктите й. Но Дейвис останал зад решетките до възобновяването на делото и бе освободен в четвъртък, след като генеалогическо изследване довело полицията до разкриването на действителния извършител и съответно до разрешаването на 35-годишното престъпление.

 

 

 

 

„Много неща съм забравил през всичките тези години”, сподели Дейвис. „Липсваше ми тази красива страна. Липсваше ми свежия въздух, дърветата, всичко ми липсваше. Много неща не могат да се върнат обратно, но си давам сметка, че сега трябва да събера парчетата от моя живот и да продължа напред”, допълни той.

 

 

Властите разкриха самоличността на новия заподозрян Майкъл Грийн, след като негови ДНК проби бяха съспоставени с намерените следи под ноктите на убитата.

 

 

 

 

Вечерта на престъплението дъщерята на жертвата се е срещнала случайно с трима тийнейджъри, които се оказват замесени в убийството. Пробата от ноктите съвпада с данните на Грийн. Другият, известен като Калвин, вече не е между живите, а третият на име Стивън е бил намерен и разпитан от властите в сряда. Още тогава тя споделила пред полицаите, че е била в парка с трите момчета, но Грийн отрекъл при разпита и затова показанията на дъщерята не били взети под внимание. 

 

 

 

 

“Това е първият случай в Калифорния и едва вторият в САЩ, при който генеалогични изследвания не само довеждат до освобождаването на дадено лице от затвора за престъпление, което той не е извършил, но и до идентифициране на истинския виновник”, заяви говорител на властите в Сакраменто, Калифорния.

 

 

ОСВОБОДИХА АВСТРАЛИЕЦА ДЖОК ПОЛФРИЙМАН 8 ГОДИНИ ПО-РАНО

 

 

 

Източник: DailyMail.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции