<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74722" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шокиращи кад...

Останките на потънал нацистки военен кораб вероятно крият изчезнало руско съкровище (снимки)

01 Октомври 2020
0 1850

Наскоро открит потънал нациски военен кораб вероятно крие съкровището на Кехлибарената стая, плячкосана от нацистите през Втората световна война, пише DailyMail.

Руините на потъналия крайцер “Карлсруе” са намерени от водолази недалеч от бреговета на Полша в Балтийско море.

Полски водолаз, участвал в издирването, разказва, че проучването на района е отнело близо година, а останките са намерени на дълбочина 88 метра.

“В трюмовете на кораба открихме военни превозни средства, порцелан и много каси с неизвестно досега съдържание”, разказва Томаш Щачура.

Водолазът вярва, че находките са част от изгубеното съкровище от Кехлибарената стая, намирала се в Царское село, недалеч от Санкт Петербург и допълва, че “за последно съкровището е било съхранявано в град Кьонингсберг”.

Преди това съкровището от Кехлибарената стая, което понякога е наричано “осмото чудо на света”, е престояло в продължение на три века в императорския Екатерински дворец в околностите на Санкт Петербург.

Покриващо площ от 54 квадратни метра и съдържащо над 6 тона кехлибар, съкровището е било демонтирано от нацистките войници по време на окупацията на Съветския съюз през Втората световна война.

През 1941 година скъпоценностите са били пренесени в тогавашния пруски град Кьонингсберг (сега Калининград – бел. ред.), а по-късно изчезнали. Водолазите вярват, че 60-метровият крайцер „Карлсруе“, който в края на войната извозвал германци от окупираната тогавашна област Източна Прусия, има пръст в изчезването им.

Източник: DailyMail

Снимки: BalticTech

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции