<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84694" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Привърженици...

Осъдиха бившия френски президент Никола Саркози на 3 години затвор за корупция

01 Март 2021
1 1198

Френски съд призна днес бившия президент Никола Саркози за виновен по обвинения в корупция и търговия с влияние и го осъди на три години затвор, две от които – условно, пише Клуб Z.

Така Саркози (66 г.) става вторият президент в Петата република след Жак-Ширак, осъден за престъпление. Това обаче още не е окончателно, защото Саркози може да обжалва. Той напусна залата без коментар, след като присъдата беше произнесена.

Същите присъди получиха още двама обвинени с него в същото дело – бившия му адвокат Тиери Ерзог и бившия висш магистрат Жилбер Азибер. 

Осъдиха бившия френски президент Никола Саркози на 3 години затвор за корупция

Прокуратурата беше поискала наказания от по четири години, от които две – при строг режим и за тримата. 

Делото за т.нар. „подслушвания“ датира от 2014 г.  В хода на разследването по подозрения за либийско финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г. съдиите откриват, че той е използвал секретна телефонна линия под псевдонима Пол Бисмут, за да разговаря с Ерзог. 

Десетина от подслушаните им разговори според обвинението доказват, че с посредничеството на Ерзог Саркози е сключил „корупционно споразумение“ Азибер. Азибер е предал чрез Ерзог класифицирана информация, с която да повлияе на касационна жалба, подадена от Саркози, в друго дело засягащо го дело, т.нар. афера Бетенкур. В замяна тогавашният президент се е съгласил да подкрепи кандидатурата на магистрата за престижна позиция в Монако.

Защитата твърдеше, че нито Саркози, нито Азибер са получили някакви облаги от “корупционния си пакт” и отхвърли обвиненията като “хипотези” и “фантазии”.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции