<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46092" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Осъдиха руски студент за публикуван откъс от "Списъкът на Шиндлер"

20 Декември 2019
0 974

Откъс от антифашисткия филм на Стивън Спилбърг "Списъкът на Шиндлер" беше обявен от руски съд като пропаганда на фашизма в дело срещу 19-годишния студент по право Иля Гусоев, пише Свободна Европа.

 

Младежът трябва да плати 1000 рубли за "пропаганда на нацистка символика", която е извършил чрез публикуване на откъс от филма в личния си профил в социална мрежа.

 

Това "нарушение" е било извършено преди 6 години, когато Гусоев е бил на 13 години.

 

Става дума за епизод от филма на Спилбърг, който е известен под името "Кой открадна пилето". В него германски офицер разпитва затворници в концлагер за изчезнало пиле и на място убива един от тях, заплашвайки да постъпи по същия начин и с останалите. Тогава едно момче казва, че крадецът е вече убитият затворник, с което спасява от сигурна смърт както себе си, така и останалите.

 

Провинението на Иля Гусоев е в това, че е разпространил кадри, на които се виждат свастика и други елементи на нацистката символика.

 

Делото породи въпроси за давността на административните нарушения, за интерпретацията на новите руски закони и за практическото приложение на текстовете, които мнозинството на Путин въведе с аргумента, че се бори срещу изопачаването на историята.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции