<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40201" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американскит...

Осъдиха "Johnson & Johnson" да плати 572 милиона заради епидемията от употреба на опиати

27 Август 2019
0 2061

Oсъдихa фармацевтичния гигант „Джонсън енд Джонсън” да плати 572 милиона долара компенсация заради епидемията от употреба на опиати, пише The Guardian.

 

 

Кмпанията е отговорна за задълбочаването на проблема с наркоманиите в щата Оклахома, като е наводнила пазара с болкоуспокояващи, които са въвеждали пациентите в заблуждение, реши съдът.

 

 

""

 

 

„Джонсън енд Джонсън” е оказвала натиск над лекари да предписват болкоуспокояващи лекарства, които водят до пристрастяване, като е омаловажавала риска. Действията – според щатски прокурори – са довели до разрастването на кризата с опиати в САЩ, наричана и "епидемия". През последните близо две десетилетия (1999-2017) тя е довела до смъртта от свръхдоза на близо 400 хил. души.

 

 

Специалисти прогнозират, че ако не бъдат взети спешни мерки, от свръхдози опиати в САЩ през следващите 10 години могат да умрат около 500 000 души. 572 -те милиона трябва да послужат именно за справяне с проблема.

 

 

""

 

 

Веднага след обявяването на решението от съдия Тад Балкман, наричано "повратно" от "Джонсън и Джонсън" обявиха, че ще обжалват. Съдебното решение е първото от хилядите заведени дела срещу производители на лекарства, водещи до пристрастяване, и техни дистрибутори.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции