<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82368" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Корсун: ...

Отварят моловете, фитнесите и спортните зали по разпореждане на Борисов и Щаба (видео)

25 Януари 2021
0 9326

Борисов разпореди от началото на февруари да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Това стана на заседание на Министерски съвет с участието на членовете на Националния оперативен щаб.

Отварят моловете, фитнесите и спортните зали по разпореждане на Борисов и Щаба (видео)

Борисов натовари здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

“Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици”, каза той.

“Ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това”, добави Борисов.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, коментира Борисов.

В страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни, отчете изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. От следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина, която ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец. Кирилов изтъкна още, че има достатъчно количества “Ремдесивир”, както и медицински кислород.

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на Covid-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки.

„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, съобщи Ангелов.

Отварят моловете, фитнесите и спортните зали по разпореждане на Борисов и Щаба (видео)

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов докладваха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, подчерта Мутафчийски.

Отварят моловете, фитнесите и спортните зали по разпореждане на Борисов и Щаба (видео)

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на Covid-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

Източник: КлубZ

Видео: FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции