Отзовават консула ни в Хага, събирал незаконна “такса коронавирус”

07 Април 2020
35 2888

Началникът на консулството ни в Хага Свилен Илиев е с прекратена задгранична командировка по разпореждане на външния министър Екатерина Захариева, предаде Нова телевизия

Причината е, че той събирал незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството – по 5 евро за български граждани и 10 евро за нидерландски и други граждани.

„Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, каза Екатерина Захариева.

Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.

„Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по Закона за държавните такси /ЗДТ/. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея, а съгласно ЗДТ „недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна“, уточняват от външното ни министерство.

Спрямо Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Нидерландия Румен Александров.

Източник: Нова телевизия

Снимки: МВнР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции