<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67114" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов с изв...

Открити са следи от коронавируса в Италия още от декември, твърдят изследователи

19 Юни 2020
0 1473

Следи от коронавируса са открити във водата в Италия още през декември миналата година, което предполага, че вирусът е циркулирал в страната месец по-рано от първите регистрирани случаи, пише Independent. Данните са намерени в отпадните води на два северноиталиански града.

Джозепина Ла Роса, експерт по околната среда и водите в италианския Институт по здравеопазване и сътрудник в изследването заявява, че откритието „може да ни помогне да разберем как е започнал да циркулира вирусът в страната.

Открити са следи от коронавируса в Италия още от декември, твърдят изследователи

Институтът е изследвал проби от канализацията между октомври 2019 и февруари 2020 година. Следите са открити на 18 декември в Милано и Торино, посочи заключението на анализа в четвъртък.

По думите на Ла Роса данните от вируса във взетите проби не означават автоматично, “че основната верига на предаване на заразата, довела до развитието на епидемията у нас, произхождат от тези първи случаи.“

Открити са следи от коронавируса в Италия още от декември, твърдят изследователи

Подобни проби са били установени още в Болония, Милано и Торино през януари и февруари 2020, но всичките, направени през октомври и ноември, са дали отрицателен резултат.

Коронавирус: много повече смърт в Северна Италия?

Именно тези райони от северна Италия пострадаха най-силно от пандемията и доведоха до най-стриктни мерки за ограничаването на разпространението ѝ. Видеото показва кадри от опустелия град Милано през март тази година.

Източник: Independent

Видео: YouTube/TheNewYorker

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции