<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65377" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Божков във Фе...

Открит е списък с имена на убити и големи суми, обвиниха арестувания зам.-министър за участие в престъпна група (видео)

30 Май 2020
0 11079

Повдигнати са обвинения на общо 10 души след акцията, при която беше арестуван заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Това стана ясно днес на брифинг на прокуратурата.

Трима от тях са обвинени в престъпления с ДДС, а 7 –  за участие в организирана престъпна група, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Зам.-министър и още петима бяха задържани при мащабна спецакция заради италианския боклук (видео и снимки)

В жилище, обитавано от един от обвиняемите, е открита снимка, на гърба на която имало имена на популярни личности, част от които са убити”. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

“Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева. От жилището на П.Б. са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления”, добави още Милева.

По нейните думи, са извършени проверки в 40 обекта. Установени са нарушения, свързани с околната среда, престъпления с ДДС.

Групата е била от 7 души, включително и длъжностни лица, съобщи наблюдаващият прокурор Генка Брезашка. Един от тях е именно заместник-министърът на околната среда Красимир Живков.

Установено е, че той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина, обясняват от прокуратурата. Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия.И когато не са изпълнявани неговите разпореждания има случаи на уволнени директори, добави Брезашка. В групата бил и директорът на РИОСВ-Плевен. 

Директорът на РИОСВ- Плевен, например, не само, че не е осъществявал контрол, а под негово въздействие съвместно с представители на търговските дружества фиктивно са били извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица. Отразявани са в протоколите неверни обстоятелства, каза още Брезашка. Има и задържан бизнесмен от Плевен. В неделя Спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест за заместник-министър Красимир Живков. 

За единия от братята Бобокови мярката ще бъде задържане под стража, за другия – парична гаранция от 1 млн. лева, съобщи още прокурор Брезашка.

Разследването се прави съвместно с антимафиотите от Италия. Цялата дейност на ОПГ е била да се изгради верига от дружества, регистрирани в България и Италия и други държави, целта е била да бъде официална дейността на опасните отпадъци като законова дейност, добави прокурор Кънев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза, че са показали, че когато има добра комуникация и синхрон между службите, нещата се получават. Операцията бе организирана в рамките на няколко часа, добави още той. 

По наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков и още доста обвиняеми лица са разпитани няколко министри, включително министър Горанов, разпитвани са и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции, съобщи прокурор Ангел Кънев.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции