Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Откриха бебе, погребано в глинено гърне на хълма Трапезица
Откриха бебе, погребано в глинено гърне на хълма Трапезица
02-12-19
добавено
10594
прегледа

Археолозите откриха бебе, погребано в глинено гърне на хълма Трапезица във Велико Търново.

 

 

То е открито в яма в непосредствена близост до средновековна църква. Оказва се, че тя е обслужвала няколко жилищни квартала от времето на цар Иван Александър.

 

 

Находката поставя много въпроси.

 

 

Според изследователя на средновековно Търново доц. д-р Деян Рабовянов, тя е атипична.

 

„Беше малко странно да се открие едно такова погребение до една от новите църкви на Трапезица. До такава степен беше атипично, че ние първоначално не го възприехме като гроб. Всъщност се оказа бебе, което вероятно е било погребано малко след раждането му”, обясни той.

 

 

Смята се, че бебето е починало най-вероятно от удар по главата. Особено изненадващ за специалистите е и начинът, по който е погребано.

 

 

„Гърнето не е положено полегнало с глава на запад, както е стандартното християнско погребение, а е поставено право в тази гробна яма”, обясни доц. д-р Рабовянов.

 

 

Сега антрополозите ще опитат преценят възрастта на погребаното бебе. Предполага се, че погребението не е свързано с езически ритуали и че детето е било кръстено.

 

 

 

Източник: dir.bg