<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88845" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изчезна лека...

Откриха жив лекаря, приел в болница отровения с новичок Навални през 2020-та година

10 Май 2021
0 2411

Александър Мураховски, който ръководеше болницата в Омск при приема на Алексей Навални през 2020 г., е бил открит жив, след като бе издирван в продължение на три дни, пише “Булевард България”.

49-годишният лекар, който в момента е министър на здравеопазването на Омския регион, изчезна със своето АТВ на 7 май край гората в региона Болшуековски. След акция, включваща над 100 души, дронове и хеликоптери, се оказа, че той е в добро състояние, съобщиха местните власти, цитирани от ТАСС и Дожд.

Изчезна лекарят, приел отровения Навални през 2020 г.

Случаят на Мураховски обаче повдига повече въпроси, отколкото дава отговори. На 10 май той се е появил в с. Басли и е потърсил помощ от местните жители, пише RBC, цитирайки регионалното министерство. Селото се намира на цели 32 км от с. Поспелово, откъдето Мураховски е тръгнал със своето АТВ три дни по-рано. Местните медии пишат, че той е бил на лов, тъй като се е намирал в една от базите в района. В неделя АТВ-то му беше открито на 6,5 км от нея, но не и лекарят.

Съпругата му съобщи пред „Дожд“, че е говорила с него по телефона и той е заявил, че не осъзнава колко мащабно се е оказало издирването му. В търсенето се включи полицията, Росгвардия, Министерството за спешни ситуации и доброволци.

След като е бил намерен, Мураховски е отведен за лечение в болницата в регион Болшуековски. „Според първоначални данни – регионалният министър се чувства в задоволително състояние“, съобщават властите.

Мураховски е лекарят, който твърдеше, че Навални не е бил отровен с Новичок, както бе доказано по-късно от три независими лаборатории в Европа, а е страдал от проблеми с обмяна на веществата в организма. През есента на 2020 – малко след приема на опозиционера и транспортирането му в Берлин – специалистът е назначен за ръководител на ведомството по здравеопазване в Омск.

Още тогава Алексей Навални осмя руските власти в социалните мрежи: „Лъжеш, изнасяш фалшиви резултати от тестовете, готов си да угодиш на шефовете ти по всеки възможен начин – и ето, получаваш награда и промоция“, написа той, говорейки за абсурдните твърдения на Мураховски.

Тогава лекарят заяви още, че животът на Навални е спасен „със сериозни усилия от страна на медиците“. Според него – състоянието на критика на Путин се дължало на понижени нива на кръвната захар, а не било следствие на съзнателен опит за убийство. Дори намекна, че опозиционерът може да е прекалил с употребата на алкохол.

Интересното е, че след транспортирането на Навални от болницата в Омск – починаха двама лекари от спешното отделение на лечебното заведение. Става въпрос за един от най-големите специалисти в болницата Сергей Максимишин, който загуби живота си през февруари, и Рустам Агишев, починал месец по-късно.

Главният анестезиолог Максимишин почина вследствие на коронавирусна инфекция, съобщиха тогава властите за 56-годишния лекар. От здравната служба в Омск заявиха, че е загубил живота си след „сърдечен пристъп“.

Леонид Волков от Фонда за борба с корупцията на Навални съобщи, че по времето, когато опозиционерът се е лекувал в Омск, Максимишин е поел терапията му, бил е отговорен и за поддържането му в медикаментозна кома.

Според властите – 63-годишният Агишев, който е получил инфаркт през миналия декември, не е успял да се възстанови и е загубил живота си през март 2021 г. Не е ясно дали той е бил включен в екипа за лечение на Навални.

Друг лекар – Анатолий Калиниченко, който също упорито защитаваше тезата, че Навални не е отровен, изненадващо напусна поста си на зам.-шеф на болницата миналия октомври.

Руските власти все още отричат, че имат нещо общо с отравянето на Навални, но в крайна сметка бе доказано, че служители, свързани с Кремъл, са намазали бельото му с отрова.

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции