<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103078" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лотомилионер...

Откриха най-голямата винарна на Византия – ето как е изглеждала (видео)

12 Октомври 2021
0 415

Археолози откриха най-голямото съоръжение за вино от византийския период. То се намира край град Явне, на 24 км от Тел Авив, Израел.

Откритият край България древногръцки кораб съживява легендата за Одисей

Откриха най-голямата винарна на Византия &#8211; ето как е изглеждала (видео)

Комплексът е произвеждал около 2 милиона литра годишно от легендарното регионално вино, известно като “газа” или “ашкелонско вино”. Оттук то е било товарено на пристанището и изнасяно в цялото Средиземноморие. Според археолозите това е бил най-големият подобен комплекс в света по онова време.

Разположен в централната част на страната, на няколко километра от морския бряг, преди около 1500 години Явне е бил важен град, по думите на археолога д-р Джон Селигман, един от водещите учени в проучването заедно с д-р Ели Хадад и Лиат Надав-Жив. Той е бил еврейско селище по време на библейските времена и ключов град след разрушаването на Йерусалим през 70 г. след Христа.

1500-годишният обект обхваща складове за отлежаване и продажба на виното, пещи за приготвяне на глинени амфори, използвани за съхранение на напитката, и десетки хиляди непокътнати глинени съдове или фрагменти от тях.

Ферментацията на гроздов сок до вино е била доказан начин в древността за избягване на заболявания, причинявани от замърсена питейна вода.

При разкопките, продължили две години, на същото място са били открити преси за вино и от персийската епоха на възраст 2300 години.

Източник: Актуално

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции