<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94358" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От днес се из...

Откриха от какво зависят нивата на антитела при преболедувалите Covid-19

19 Юли 2021
0 2666

Учени от Италия и Великобритания установиха от какво зависят нивата на антитела при боледувалите от коронавирус. За целта те изследват цялото население на малък град в Италия, предава bTV.

Учените са използвали три различни теста за контрол на резултатите. Оказва се, че в продължение на 9 месеца антителата остават на високи нива както при тежко болните, така и при тези, които са прекарали безсимптомно Covid-19, но абсолютните стойности зависят много от вида на теста.

Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

Статията е публикувана в списание Nature Communications.

Учените от Университета в Падуа и Имперския колеж в Лондон изследвали за инфекция с SARS-CoV-2 и антитела три пъти през 2020 г. – през февруари-март, май и ноември – 86% от жителите на италианския град Во, който е с население около 3000 души. Авторите са установили, че 98,8% от хората, заразени през февруари и март, са имали високи нива на антитела до ноември, независимо дали са имали тежка, лека или безсимптомна форма на заболяването.

СЗО: Под 10% от населението на Земята има антитела срещу Covid-19

Учените са проверили антителата с три различни теста, които откриват различни видове, реагиращи на различни части на вируса. Резултатите показали, че макар всички видове антитела да са отбелязали лек спад между май и ноември, темпът на спад е различен в зависимост от вида на теста.

Авторите цитират и други интересни данни в статията си. Те смятат, че само един от всеки четирима заразени е предал инфекцията на други хора, дори и в рамките на едно домакинство, и че по-голямата част от предаването на инфекцията – 79% – е станало при 20% от носителите, които могат да бъдат описани като активни разпространители.

Ето защо изследователите заключават, че поведенческите фактори – лична отговорност, ограничаване на контактите, дистанция и носене на маски – остават ключови за контролирането на епидемията, дори и при високи нива на ваксинация.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции