<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91383" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Автомагист...

Откриха сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лева за ремонт на язовири (видео)

12 Юни 2021
0 7088

Бутилка от “Кока-кола” е монтирана върху метална стойка, а от гърлото на шишето излиза гофриран маркуч с електрически кабел. 

“Съоръжението” се намира на дъното на празния язовир “Пазар дере” край Угърчин, ремонтиран за 2,350 млн. лв. с пари на държавната компания “Монтажи” – без обществена поръчка, пише “Булевард България”

Водоизточникът на “Пазар дере” е малък поток, който изтича свободно, а единствената вода, която ремонтираният язовир запазва, е с размера на “локва”, по определението на министъра на икономиката Кирил Петков.

“Обектът е завършен, представена е отчетна документация, а цените са “малко бутикови“. Цената на бетон за 126 лв. тук е актуван за 219 лв. плюс 30 лв. за транспорт. Обикновено цените за транспортни разходи варират около 0.15 – 0.20 лв на тон/километър, а тук са искани и получени цени от 1.16 лв. на тон/километър“, казва инж. Петко Барзов, който е участвал в комисията по проверка на изразходването на средства от “Монтажи”. 

Значителни обществени средства са планирани без ясни приоритети и са изразходвани без прозрачен процес и адекватен контрол. Въпреки сериозната инициатива на държавата един значим обществен проблем остава нерешен. Това е изводът на проверяващите в Министерството на иконоимката. 

Само 10 язовира, обявени за ремонт, са изпълнени и приети. 18 са предадени от фирмите-подизпълнители на “Монтажи”, но все още не са одобрени. 51 ремонта са прекратени след допълнително обследване, което показва, че предварителната подготовка е била незадоволителна. 

120 язовира все още са на етап “открита строителна площадка”. 

“Монтажи” е формалният изпълнител на 266 договора за ремонт, подписани с Държавната консолидационна компания (ДКК). Общата им сума е 631 млн. лв., които са изплатени авансово на дружеството. 

То обаче е прехвърлило отговорността по строителните работи на множество подизпълнители без обществени поръчки, на които е платило авансово 50% от сумите. 

Причината за пренасочване на толкова голям бюджетен ресурс към дружеството е решението на правителството да поеме поддръжката на язовирите в България след последните големи наводнения от 2018 г. 

500 млн. лв. за текущи ремонти са прехвърлени към капитала на ДКК – дъщерна компания на Министерството на икономиката, в която влизат всички активи с държавна собственост, от военни заводи до “Монтажи”. 

Проверката на МИ при служебния министър Кирил Петков показва, че фирма “Монтажи” няма капацитет да изпълни поставените задачи – т.е. използва се като посредник за разпределяне на големи суми пари към частни строителни фирми без прозрачни процедури. Нещо повече – към 2018 г. сметките на “Монтажи” са били запорирани заради дълг към НАП от 8 млн. лв. Докато плати задълженията си към хазната, фирмата се е разпореждала през сметки на дъщерно дружество.  

Проверката в Държавната консолидационна компания все още продължава.

Източник: “Булевард България”

Видео: Министерство на икономиката

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции