Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Откриха тленните останки на генерал от армията на Наполеон в Русия (снимки)
Откриха тленните останки на генерал от армията на Наполеон в Русия (снимки)
По света
11-07-19
добавено
977
прегледа

Тялото на любимия генерал на Наполеон е идентифицирано в скелет на мъж с един крак, открит в западна Русия.

 

ДНК експертиза показа, че костите принадлежат на генерал Шарл-Етиен Гудин, френски генерал от армията на Наполеон, загинал при нахлуването му в Русия през 1812 година. 44-годишният мъж загубил крака си при обстрел от артилерийско гюле недалеч от град Смоленск и починал няколко дни по-късно от гангрена. Сърцето му било изпратено обратно във Франция.

 

 

 

 

Скелетът е открит през юли тази година в дървен ковчег под основите на сграда от съвместен екип френски и руски археолози. Анализът показва пълно сходство на ДНК тестовете между намерения в Русия скелет и останките на Пиер-Сезар Гудин, негов брат и също генерал от Наполеоновата армия. Учените са убедени, че няма съмнение за достоверността на откритието. 

 

 

 

 

Роден аристократ, генерал Гудин бил ветеран едновременно от Френската революция и Наполеоновите войни. Следвал в същото военно училище като бъдещия император на Франция и се твърди, че бил негов фаворит сред генералите.

 

 

Наполеоновата кампания в Русия имала кататрофален завършек край Москва през 1812 година. Смятаната за непобедима 400-хилядна „Велика Армия” попаднала в мразовития капан на руската зима.

 

 

 

 

Бюст на генерала се съхранява и до днес в двореца "Версай", а името му е гравирано в Триумфалната арка в Париж.

 

 

 

 

Източник: BBC