<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лунната раке...

Отломки от китайска ракета заплашват да паднат неконтролирано върху Земята през уикенда (видео)

07 Май 2021
0 675

Отломки от първата китайска ракета-носител се очаква да се сблъскат със Земята през идния уикенд при свободното им падане обратно, пише BBC.

Все още не се знае с точност къде и кога частите от ракетата ще ударят повърхността на планетата ни.

Отломки от китайска ракета заплашват да паднат неконтролирано върху Земята през уикенда (видео)

Ракетата Long March 5B бе изстреляна в края на април като първа мисия на китайската космическа агенция с цел изграждане на бъдеща собствена орбитална станция. Сега частите от нея кръжат в орбитата по пътя си обратно към Земята и вече преминават зоната на ниска атмосфера.

През последните дни китайските държавни медии пренебрегнаха рисковете, че ракетата може да се стовари върху населени територии от Земята, предвиждайки, че ще падне в международни води.

Очаква се парчетата да изгорят в по-голямата си част, тъй като атмосферата става все по-плътна на около 60 км височина от повърхността. Именно частите, които не изгорят напълно, ще паднат на Земята.

Ако всичко това се случи неконтролирано, мястото, където ракетата изгаря и където отпадъците ще паднат, не може да бъде нито точно прогнозирано, нито евакуирано.

Лунната ракета на SpaceX Starship най-после се приземи успешно (видео)

При предишно изстрелване на ракета Long March 5B през 2020 г. тялото също така влезе неконтролирано в атмосферата, като някои отломки се разбиха в селски район на Кот д’Ивоар в Африка.

Източник: BBC

Видео: CBS News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции