<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29905" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Очаквайте: Но...

Отменят правилото, че дясностоящият има предимство в кръгово движение в законопроект за движение по пътищата?

02 Май 2018
0 238013

Правителството няма визия за нов модел на пътна безопасност, заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по време на дискусия за рисковете, скрити в новите проекти за закони за движение по пътищата. На събитието присъстваха над десет граждански организации, които настояха законопроектите да бъдат спрени и в работните групи по изготвяне на нови текстове да бъдат приети експерти от неправителствения сектор.
 

Системата на пътната безопасност в България се управлява импровизирано, каза Богдан Милчев и добави, че от 10 години в Министерски съвет не е внасян доклад за състоянието на пътната безопасност. Той изтъкна, че са получени 75 страници критични бележки по новите законопроекти, като броят им се увеличава. Текстовете крият проблеми за всички участници по пътищата – за велосипедистите, за мотористите, за хората с увреждания, посочи Милчев и даде няколко конкретни примера.
 

"Отменят правилото, че дясностоящият има предимство в кръгово движение. Те искат да извадят България от конвенцията. Това означава, че всички чужденци, които идват в България, трябва да знаят, че България се движи по други правила. Те стигат още по-далече – разменят местата от един закон в друг, тъй като разделяйки механично закона, дават правомощия на министъра на транспорта в Закона за движение по пътищата, а тези правомощия трябва да бъдат в Закона за пътните превозни средства. И обратното правят – включват МВР в Закона за пътните превозни средства, вместо да бъдат в Закона за движение по пътищата. Също констатираме голям бисер: изискването за задължително оборудване на всички автомобили с вериги от 15 ноември до 1 март", каза Милчев.
 

Той допълни и че се предлага въвеждане на правило, което забранява превключването на скорости на ЖП прелез: "Хора, това правило беше 1968-а година, когато автомобилите не бяха толкова технически надеждни. Тези експерти,  които трябва да гарантират нашата сигурност, ние не ги знаем кои са, но те живеят в друго време".
 

Богдан Милчев добави, че предложените законопроекти трябва да бъдат спрени и да се изготвят нови, но с участието на експерти от неправителствените организации.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции