<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85960" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Подправени д...

Отнемането на шофьорска книжка заради неплатени глоби е незаконно, постанови съда

23 Март 2021
1 811

С единодушно решение на Конституционния съд (КС) отнемането на шофьорска книжка за неплатена глоба и спирането на автомобил от движение става незаконно, предаде Mediapool.

На практика това означава, че МВР трябва да спре да отнема книжките на шофьори, които имат задължения по актове за извършени пътни нарушения. Трябва да бъде прекратена и друга практика на ведомството – проверките за глоби по граничните пунктове. Според КС по този начин незаконно се ограничават права на гражданите, само защото държавата не може да изпълни задължението си да събере глобите.

“КС намира, като анализира оспорените разпоредби, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената – осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение”, пише в решението.

Текстовете на практика заобикалят установен вече ред за събиране на глобите – чрез принудително изпълнение, пише още КС.

“Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава. Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите”, заявяват съдиите.

Че действията на МВР са незаконни и нарушават основни права, гарантирани от конституцията, се твърди отдавна. КС бе сезиран от омбудсмана Диана Ковачева. В искането си тя посочи, че неоснователно се ограничава правото на придвижване на гражданите както в страната, така и зад граница. В подобен дух бе и становището на Върховния касационен съд. Върховният административен съд също разкритикува действията на МВР и в собствено дело им разпореди да прекратят проверките по границите.

Силовото ведомство обаче прочете решението както дяволът – Евангелието. Вместо да престане да спира пътуващите по границите, МВР измисли да даде правомощие на граничните полицаи да правят проверки за пътни глоби.

Проблемът със събираемостта на глобите от страна на МВР е дългогодишен. Тъй като държавата е неспособна да се справи с това си задължение, бяха прокарани въпросните поправки в Закона за движение по пътищата.

Правото на придвижване може да бъде ограничавано, казва още КС. За да се случи това обаче, трябва да има предпоставки и то да бъде направено по съответния ред. Това може да се прави, само ако целта е защита на националната сигурност, здравето, правата или свободите на гражданите. Освен това ограничаването трябва да е съразмерно.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции