<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70300" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: “Фиксиран с ...

Отровното трио: властта и КПКОМПИ ощетиха с 1 млрд. данъкоплатците при продажбата на “Виваком” (видео)

31 Юли 2020
0 3182

“Кабинетът на Бойко Борисов вече спокойно може да подаде оставка. Те успяха да осъществят вероятно последната кражба в управлението си, става въпрос за сделката с “Виваком”, която е реализирана с участието на КПКОМПИ (антикорупционната комисия с председател Сотир Цацаров – бел ред.)”, заяви адвокат Николай Хаджигенов от “Отровното трио” по време на брифинг от площада пред Министерски съвет.

Адв. Николай Хаджийски. Снимка: БулФото

“КПКОМПИ са вдигнали запора върху акциите на “Виваком” по аферата “КТБ”. Според нас става въпрос за лишаване на данъкоплатците от 1 милиард лева. Запорът на КПКОМПИ обезпечаваше финансовия интерес на всеки един български гражданин. Излезе съобщение, че “Юнайтед груп” вече е собственик на “Виваком”. Защо държавата в лицето на КПКОМПИ реши, че може да ущети интереси на всички граждани и в чий интерес е всичкло0 това?”, допълни той.

Проф. Велислав Минеков. Снимка: БулФото

Проф. Минеков добави:

“Кой ще изслуша Цацаров, след като КТКОМПИ е на подчинение на дъравата или той е назначен, за да доведе кражбара докрай? Кой ще изслуша новия министър на финансите? Заради приключване и одобрение на това споразомение ли Владислав Горанов бе освободен като изпълнил дълга си към мафията? Става дума за ключова сделка, която нанесе огромна вреда на българския държавен бюджет и ощети всеки български гражданин за сметка на мутрите.”

Армен Бабикян. Снимка: БулФото

“По правилник е достатъчно 48 народни представители да заявят искане за извънредно заседание, на което да установят дали България е ощетена с около 1 милиард”, заяви Армен Бабикян и допълни, че “председателят на Народното събрание трябва да свика извънредно заседание до седем дни след внасянето на подписите, въпреки лятната ваканция. Групите на БСП и ДПС, които твърдят, че са опозиция, имат прекрасната възможност да направят това. Очевидно КОЙ направи поредната кражба и финализира сделката. Хубаво е всички да знаят истинската причина за упорството на Борисов да не подава оставка, да знаят причината за разходките му в провинцията и нежеланието мъу да чуе гласа на протеста.”

“Виваком” бе обявена за продажба през юли 2019 г., след като инвестиционната банка “Лазард” (Lazard) бе натоварена с търсенето на купувач за някогашния български телекомуникационен монополист.

“Юнайтед груп” става собственик на БТК

В началото на април сделката беше одобрена и от Европейската комисия. “Юнайтед груп”, собственост на фондовете “Би Си партнърс” (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR), и фондът “Провидънс екуити партнърс” (Providence Equity Partners) подадоха предварителни заявки.

“Юнайтед груп” е най-голямата сръбска кабелна компания и се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Наскоро придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора. Собствениците – бизнесменът Спас Русев и руската банка ВТБ, започнаха ексклузивни преговори за продажбата на активите на компанията.

Спас Русев остава и в новия надзорен съвет. Освен него там са представители на BC Partners и “Юнайтед груп” – Николаос Статопулос е изпълнителен директор на британския фонд, Стилианос Илия е негов управляващ директор, Драган Шолак е основател на “Юнайтед груп”, а петият човек в борда е Виктория Боклаг, която пък е CEO на United. Плановете са българският телеком да се превърне в хъб на бизнеса на “Юнайтед груп” на Балканите.

Видео: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Vladmm

    02 Август 2020

    Бабикян да каже за просъствието му в властта 1997-2001, като той беше в правителство на Костов, когато разпродадоха държава. Немога да си го обесня с какви очи стой там!!! Президента да си подава оставката, че той е виновен за цялата ситуация!!!

Покажи всички Скрий

Реакции