<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96438" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифинг на ГЕ...

Оттеглянето на Пламен Николов все пак ще мине през гласуване в парламента

11 Август 2021
0 791

Оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер все пак ще бъде подложено на обсъждане и гласуване в пленарна зала, за да може процедурата по проучвателните мандати за съставяне на кабинет да може да продължи напред, пише Булевард България.

Това е решението на Председателския съвет на Народното събрание, в което участва и правният съветник на президента Румен Радев – проф. Емилия Друмева.

Пламен Николов разкри какви са “личните причини” за оттеглянето му като кандидат-премиер

Пламен Николов заяви отказа си от номинация малко след като Слави Трифонов обяви, че оттегля предложения кабинет на партията. Това даде основание на председателя на 46 Народно събрание Ива Митева да не внесе за гласуване указа на президента за избирането на кандидата за премиер, който вече изпълни проучвателния мандат с обявяването на състава на своето правителство. 

Депутати от ГЕРБ обаче обвиниха “Има такъв народ”, че поставят началото на конституционна криза заради това, че парламентът така и не се произнася по указа на Радев. 

“Добре е че колегите, които бяха против изобщо да има обсъждания в пленарна зала, чуха и аргументите на проф. Друмева, че задължително трябва да има акт на Народното събрание. Едно писмо до президента в никакъв случай не е нормален ход на една конституционна процедура”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след срещата. 

Проектът за решение, който вероятно ще се подложи на гласуване в четвъртък, ще бъде подготвен от Ива Митева и правните експерти на 46 НС. 

Депутатите няма да гласуват по предложения състав на Министерски съвет, който беше обявен от Пламен Николов на 6 август. 

“Ще се произнесем единствено по волеизявлението на г-н Николов, свързано с неговия мандат като кандидат за министър-председател. Тази лична воля трябва да бъде зачетена, за да може конституционната процедура да приключи нормално”, каза Десислава Атанасова. 

“Работата на народното събрание оттук нататък е да излезе с краен акт, за да затвори процедурата. В противен случай бихме създали прецедент, който ще минира всеки един мандат за следващите 100 години напред”, каза междувременно Николай Хаджигенов (“Изправи се БГ”). 

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции