<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78753" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГДБОП най-пос...

От ГДБОП събраха лични средства, за да обезщетят семейството с разбитата погрешка врата

27 Ноември 2020
0 5990

Полицаи от ГДБОП са събрали лични средства, за да подменят разбита по погрешка врата при специализирана акция.

Съобщението идва в отговор на запитване от Mediapool до Министерството на вътрешните работи (МВР). Гафът стана при операция на спецполицаите срещу ромски лихвари в столичния квартал “Левски”, при която те влетяха заедно с вратата в апартамента на младо семейство с бебе и ги арестуваха. Впоследствие се оказа, че те нямат нищо общо с издирваната престъпна група. По случая започна вътрешна проверка, след която бяха наказани двама служители.

Барети на ГДБОП нахлуха в грешен апартамент на невинно семейство с малко дете (видео)

Акцията на ГДБОП бе проведена на 5 октомври. Тогава бе съобщено, че са арестувани общо 14 души при операция срещу престъпна група за лихварство, рекет, разпространение на наркотици и имотни измами.

Видео: СДВР Столична Полиция

“На нас ни викаха: “Боклуци, млъкнете! Телефоните дайте, телефоните дайте”, разказа Десислава Крумова, роднина на семейството, в чиито апартамент бяха нахлули полицаите.

Спецполицаите нахлули в жилището на дъщеря ѝ и зет ѝ, които били блъснати на пода и им били сложени белезници. Мъжът обясни, че никой от полицаите не се е представил, той просто видял някакви маскирани мъже и се съмнявал, че са служители на реда.

Видео: bTV

Тя допълни, че е поискала обяснения за грешката, а служител от ГДБОП ѝ отговорил: “Еми, госпожо, мапс-ът ни доведе, навигацията”.

Вижте как ние от “Господарите” видяхме абсурдната ситуация от смешната ѝ страна, въпреки че на потърпевшите от тази грешка никак не им е било до смях.

ГДБОП най-после призна, че са разбили грешна врата при акцията в “Левски-Г”

На 29-ти октомври министърът на вътрешните работи Христо Терзийски призна, че ГДБОП са разбили погрешна врата при спецакцията в столичния квартал “Левски-Г”

“Проверката приключи. Установени са дисциплинарни нарушения на двама служители, единият от които е на високо ръководно ниво в Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” и са наложени наказания на тези служители”, каза министър Терзийски тогава в ефира на БНР.

Двама служители от ГДБОП все пак са били наказани, става ясно от отговорите на МВР. Единият е санкциониран с “порицание” за 6 месеца, а другият с “писмено предупреждение” за 3 месеца.

“От извършената проверка са установени пропуски по организацията и занижен контрол при провеждането на специализирана полицейска операция в столичния квартал “Левски”. Събрани са и данни за нарушения на служебната дисциплина”, пишат от МВР.

Повредената врата в била възстановена още същия ден, казват още от силовото ведомство. В рамките на седмица тя е била сменена с нова “по избор на пострадалите”. “Всички разходи по възстановяване на щетите са покрити с доброволно събрани парични средства от служителите на ГДБОП”, посочват от МВР.

ГДБОП – гафове, грешки и гюрултия

Врата след врата

ГДБОП има печална история с нахлуване на грешни адреси. През 2010 г. например маскирани и въоръжени полицаи влязоха в дома на певеца Красимир Аврамов и го арестуваха. Година покъсно варненско семейство се оплака, че са разбили вратата им рано сутрин, след като сбъркали входа на блока. През 2014 г. полицаи нахлуха в дома на възрастно семейство от Видин. Впоследствие тогавашният вътрешен министър Йордан Бакалов лично ги посети и им се извини.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции