<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87579" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Народното съ...

От ГЕРБ са отчели строежа на пътища и увеличението на заплати и пенсии като партийна дейност пред Сметната палата

16 Април 2021
0 8455

Над 7 600 000 лева е била държавната субсидия на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ миналата година, БСП е с 3,2 милиона, ДПС са отчели малко над 2 милиона – сочат данните на Сметната палата, цитирани от БНР.

Данните показват още, че 121 политически партии са подали документите в срок. Пет са в нарушение.

Осем лева за спечелен глас на последните парламентарни избори – това е размерът на държавната субсидия през миналата година за всички партии, които са преминали бариерата от един процент. Така ГЕРБ получават над 7,6 милиона лева, 6 500 лева като дарения, с което си позволява разходи за 7,5 милиона лева, сочи отчетът на партията, подаден пред Сметната палата. 

Партията на Борисов описва като част от дейността си увеличението на заплатите на учителите, програмите за справяне с кризата с Covid-19, добавките от 50 лева към месечните пенсии и изграждането на над 500 км. пътища. 

В отчетите на останалите партии, включително и на тези в коалиция в кабинета „Борисов 3“, припознават като партийна дейност провеждането на вътрешнопартийни форуми и участието в политическия живот, но не се посочват конкретни решения. Например в отчета на ВМРО в разходите са описани закупуването на шапки и знамена, плащане на данъци и такси.

Четири партии и шест коалиции ще поделят 24 млн. лева субсидия след изборите за парламент

След провеждането на парламентарния вот на 4 април тази година разпределението на държавните партийни субсидии ще бъде ново заради новите резултати от вота. Видео от гласуването в пленарна зала на остовката на правителството на Бойко Борисов можете да видите по-горе.

Пет партии не са подали годишни финансови отчети пет партии. Това са: ПП „Балканска демократична лига“, ПП „Движение за европейска интеграция“, ПП „Движение на непартийните кандидати“, ПП „Национал-демократична партия“ и ПП „Обединена социалдемокрация“.

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че една от неподалите отчети партии ПП „Движение за европейска интеграция“ прави това нарушение за втора поредна година. Отчетите на три партии – ПП „Български земеделски народен съюз“, ПП „Движение експерти за регионите“ и ПП „Новото време“, са подадени след законоустановения срок, но са спазени изискванията на ЗПП относно формата, съдържанието и начина на представяне.

Съгласно ЗПП, ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто данни са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

НС прие оставката на кабинета Борисов след като първо ГЕРБ отказа да бъде гласувана (видео)

Сметната палата започна ежегодния си одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия, ползвали предоставени им помещения – държавна или общинска собственост, и са участвали в избори.

Източник: БНР

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции