Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
От днес граничим с Република Северна Македония
От днес граничим с Република Северна Македония
02-09-19
добавено
3506
прегледа

Източник: Svobodnaevropa.bg

Гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяване на Македония към НАТО. Така в сила влезе договорът от Преспа, който променя името на югоизточната ни съседка на Република Северна Македония.

 

В подкрепа на приемането на протокола, подписан от 29-те страни членки на НАТО в сряда, гласуваха 153-ма гръцки депутати. Против бяха 140. Следва Атина да изпрати нота до Министерството на външните работи на Северна Македония. След това властите в Скопие ще известят ООН, че новото конституционно име на страната е Република Северна Македония.

 

За да стане Северна Македония пълноправен член на НАТО, всички страни членки трябва да ратифицират протокола, който беше подписан в сряда.

 

За да влезе в сила името Република Северна Македония обаче беше достатъчно само Гърция да ратифицира протокола за присъединяване към НАТО.

 

Спрът за името между Скопие и Атина беше последна пречка пред влизането на Македония в НАТО и започването на официални преговори за членство в ЕС. Спорът беше решен с договора от Преспа.

 

Svobodnaevropa.bg