<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97626" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо спада по...

От ИТН предлагат и чуждестранни граждани да могат да стават народни представители и министри

26 Август 2021
0 973

На фона на сагата с това – канадски гражданин ли е бил Кирил Петков към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър на икономиката, от “Има такъв народ” внесоха проект за изменение на конституцията, с който изискването за българско гражданство за заемането на депутатски пост да отпадне, предава КлубZ

В мотивите си от ИТН посочват, че така разписаното сега правило ограничава правата на гражданите. Допълват, че подобно конституционно изискване няма за кандидатите за евродепутати, за кметовете и общинските съветници.

Кирил Петков показа документи, потвърждаващи, че не е канадски гражданин

“В повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство”, изтъкват депутатите от ИТН.

От формацията на Слави Трифонов предлагат изменение в чл. 65, ал. 1 от основния закон, който гласи:

“За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.”

От ИТН предлагат и чуждестранни граждани да могат да стават народни представители и министри
Снимка: БулФото

Конкретното предложение е да отпадне текстът за българското гражданство. Подписите си под предложението са положили 61 народни представители на партията, която има 65 такива.

Според чл. 154 от основния закон “правото на инициатива за изменение и допълнение на конституцията принадлежи на една четвърт от народните представители (60 души) и на президента. Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му”.

Любопитното в случая е, че именно от формацията на Трифонов тръгна “разобличаването” на канадското гражданство на Кирил Петков. 

От ИТН предлагат и чуждестранни граждани да могат да стават народни представители и министри

Предложение за ремонт и на чл. 110 от конституцията обаче няма. То касае изискванията за заемането на министерски пост.

“Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители”, гласи текстът.

И юристите в парламента вече спорят – реферира ли изменението на ИТН към изискването и за министрите (т.е. към чл. 110). Защото в чл. 110 е изрично записано, че министрите трябва да са само български граждани и така това изискване ще остане, заедно с това да са навършили 21 години, което препраща към чл. 65, смятат някои.

Според други юристи обаче изменението на ИТН препраща и към този текст и съответно – ще отпадне изискването и за министрите да са единствено български граждани и “само” означава, че те трябва да имат БГ паспорт, но не и единствено такъв.

Кирил Петков е върнал канадския си паспорт през април (видео)

Промените се приемат с мнозинство три четвърти от всички депутати на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Източник: КлубZ

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции