<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83425" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирусъ...

От МОН изправиха родители на нокти след анкета за масово антигенно тестване в училищата и градините

09 Февруари 2021
1 5939

Евентуално масово тестване за Covid-19 сред учениците и децата в детските градини изправи на нокти родителите, пише КлубZ.

От няколко дни в училищата, а от вчера – и в забавачките тече анкета, спусната от Министерство на образованието и науката, с която се цели изследване на нагласите: съгласни ли са родителите децата им да бъдат подложени на антигенен тест. По всичко личи обаче, че негативно настроените са в пъти повече от тези, които ще дадат съгласие. И една от основните причини е липсата на каквато и да е предварителна информация, в това число отговори на съпровождащите едно такова масово тестване въпроси. 

“Във връзка с извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на Covid-19, Министерство на здравеопазването има възможност да проведе бързи антигенни тестове сред децата и учениците. С цел установяване на нагласите на родителите следва да направите анкетно проучване сред тях (…)”, се казва в заповедта до директорите на учебните заведения.

Родители живо коментират темата в социалните мрежи, а някои от тях прилагат и самата декларация за отказ или съгласие, която им е била връчена вчера и трябва да бъде попълнена и върната… днес – т.е. те трябва да вземат решение в рамките на часове.

“Кой ще тества децата? Кога и къде? В присъствието на медицинско лице от училището и на учител, който да подготви децата или директно ще им “бръкне в мозъка” през носа?”

“Антигенният тест показва моментното състояние. Ако днес детето ми не е болно, това не значи нищо за утре. Всеки ден ли ще ги тестват, за да “ловят” болни деца?”

“Питайте МОН, нищо не са обяснили за целта, резултатите и организацията. Как тогава да се даде информиран отговор от родителите?”

“И всяка седмица да тестват децата ли? Защото въпросът поне при нас беше “съгласни ли сте да се тества”…. Колко често, кога, какво става ако детето е положително, ами ако има антитела, ще се тества ли пак? Въпрос в нищото… Искат да си прокарат нещо и пускат този въпрос за да докажат, че са питали…., ами не, не съм съгласна.”

“(…) Каква е целта на това масово изследване? Ами то утре ще са отрицателни, а вдругиден? Трябва ли да се съгласим всеки ден да ровят в носовете и гърлото на децата.”

Това са само част от коментарите в мрежата, които отправят родителите.

Масово тестване на учителите за Covid-19 започва от днес

Все пак не са малко и родителите, които дават положителен отговор за тестването и виждат смисъл от него:

“Много странно, аз си купих такива тестове и цялото семейство ги правихме няколко пъти, дават ви ги безплатно и не сте съгласни? Някой купил ли си е такъв от аптеката да види за какво става въорос, има листовка описано е всичко. Кое ви притеснява? Това е най-обикновен медицински тест, резултатите ще са най-вече в полза на науката и борбата с коронавируса. Важно е за да се види съответната възрастова група как се среща с вируса”.

“Хора, честно, за едно бодване по пръста ли сте или една клечка в носа? Нали трябва да има мониторинг, нали трябва лека полека да се взимат мерки, да се вади статистика, да имаме напредък, моля Ви, стига сте били толкова назадничави и съмняващи се във всичко. Децата ни са живи и здрави благодарение на същата тази медицина, която всеки втори днешно време плюе и отрича.”

От МОН отказаха подобно масово тестване в началото на учебната година през септември.

Източник: КлубZ

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции