<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Огромен айсб...

От началото на пандемията вредните емисии в света са намалели със 7%

11 Декември 2020
0 115

През 2020 г. световните емисии на парникови газове са намалели със 7% в сравнение с предишната година. Причината са ограниченията на пътуванията, които бяха въведени в много държави заради пандемията от Covid-19. Това сочи проучване на група международни учени от организацията Global Carbon Project, цитирано от Свободна Европа.

Според техните изчисления в атмосферата на планетата ще бъдат отделени общо 34 млрд. метрични тона въглероден диоксид спрямо 36,4 млрд. миналата година. Това е най-голямото понижение, отчитано до сега.

Коронавирусът “изчисти” въздуха в Италия, спирайки заводи и пътувания

Учените казват, че спадът се дължи най-вече на факта, че хората си стоят у дома и пътуват по-малко с автомобили и самолети. Очаква се обаче след края на пандемията въглеродните емисии отново да се повишат, предупреждава международната група.

Мръсният въздух е виновен за над 4 милиона случая на преждевременна смърт всяка година

Емисиите са спаднали с 12% в САЩ и 11% в Европейския съюз. В Китай – държавата, която почти напълно възстанови икономиката си след ограничаването на вируса в началото на годината, спадът е само 1,7%. Все пак авторите на проучването се надяват, че намаляването би могло да продължи.

“Дали това ще доведе до създаването на тенденция, зависи основно от какви мерки се вложат в пакетите за възстановяване след коронавируса в целия свят”, казва една от авторките на публикацията Джулия Понграц от университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен.

“Начинът за намаляване на климатичните промените не е да се спре всякаква активност, а да се забърза прехода към нисковъглеродните технологии”, казва друг от авторите Филипе Кайе от френската Лаборатория за климат и околна среда.

С Парижкото споразумение от 2015 г. държавите се съгласиха да намалят емисиите, за да ограничат покачването на световната температура до 1.5 градуса по Целзий спрямо нивото преди индустриализацията.

По-горе можете да си припомните видео на “Господарите”, в което още през пролетта ви показахме как карантината помогна за изчистването на въздуха от вредните емисии.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции