<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бившата съпа...

От община Варна пазят в тайна какво количество фекални води са изтекли във Варненското езеро

25 Март 2021
0 282

От община Варна все още продължават да пазят в тайна обема на замърсяването с фекални води във Варненското езеро при скъсването на отходен тръбопровод, твърди Дневник в свой материал по темата.

На 18 март от редакцията на медията са изпратили до администрацията на морската столица въпроси относни изтичането на фекални води в езерото, чийто отговори все още не са получени. Вместо това е разпространено кратко съобщение, което гласи:

“Ремонтът на проблемните участъци по временно положения тръбопровод във Варненското езеро завърши. Той бе изпълнен от “Хидроремонт ИГ” ООД за нейна сметка.”

От община Варна пазят в тайна какво количество фекални води са изтекли във Варненското езеро

Въпросите на “Дневник” са били провокирани от продължилото повече от 10 месеца мълчание на общинската администрация във Варна след голямата авария от 20 август 2019 г., последвалия опит за прикриване на тази от 15 януари и половинчатото съобщение за последната – от 11 февруари т.г.

Варненският залив е залят от фекалии (видео)

От община Варна пазят в тайна какво количество фекални води са изтекли във Варненското езеро
Джевдет Чакъров. Снимка: БулФото

В отговор на питане, зададено от депутата от ДПС Джевдет Чакъров, на 27 януари т.г. министърът на околната среда и водите Емил Димитров е оповестил информация, според която помпите, насочващи отпадъчни води от кварталите “Аспарухово” и “Галата” през Варненското езеро към пречиствателната станция в с. Тополи, са били спрени два дни по-рано. “След механично пречистване (отпадните води) се заустват аварийно във Варненското езеро”, пише още в отговорите на Емил Димитров до депутата Чакъров.

От община Варна пазят в тайна какво количество фекални води са изтекли във Варненското езеро
Емил Димитров – Ревизоро. Снимка: БулФото

По информация на “Дневник” след аварията от лятото на 2019 година във Варненското езеро ежедневно са се изливали по 80.3 хил. куб. м. силно токсични фекални води.

Отговорите на екоминистъра от февруари т.г. означават, че замърсяване в този обем е започнало и след 15 януари, но за неизвестен период от време, тъй като само месец по-късно последва нова, трета поред авария.

Стотици килограми мъртва риба изплува на брега на Варненското езеро (видео и снимки)

От август 2019 г. до април 2020 г., както кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ), така и ресорните му подчинени са пазили в тайна това, че езерото и морето са замърсявани всекидневно с фекалните води от домакинствата на над 27 хил. души. Това е бло потвърдено официално, но с недомлъвки, едва след като стана известно през публикации в медиите, а в края на май започна ремонт, който продължи до декември м.г. Изчисленията, направени тогава от специалисти по опазване на околната среда, показаха, че за 14 месеца в езерото, а от там и в морето са изтекли близо 3.4 млн. куб. м води от мръсните канали на кварталите “Аспарухово” и “Галата”.

От община Варна пазят в тайна какво количество фекални води са изтекли във Варненското езеро

Тръбата, която замърси Варненското езеро, отново се скъса

На 11 февруари т.г. община Варна съобщи за поредна – трета, авария. Разпространената тогава информация гласеше следното: “С цел трайно недопускане на заустване на механично пречистени отпадъчни води във Варненското езеро фирмата изпълнител (“Хидроремонт” ИГ) има техническа готовност за отстраняване на проблемите и осигуряване на допълнителна защита на временно положеното съоръжение.”

Тръбопровод за 5 млн. евро излива фекални води във Варненското езеро от месеци

Аварията от 20 август 2019 г. стана повод за прокурорска проверка, която продължава и досега. Тя трябва да установи има ли злоупотреба с европейското финансиране в размер на 5 млн. евро при полагането на тръбата във Варненското езеро. По проект тя трябваше да бъде закопана на 3 м под дъното му, но на практика е била положена върху него. Именно това е станало предпоставка за последвалите аварии, но въпреки това тръбата не е била закопана под дъното и при последните й ремонти.

В кадите по-горе можете да си припомните предишното замърсяване, което доведе до измирането на огромни пасажи от риба. А пълния текст на материала можете да прочетете тук.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции