Следва: Вандали откр...

От следващата година променят изпитните формати за учениците (видео)

04 Декември 2019
0 327

Предстои промяна на изпитните формати за учениците от следващата година, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на Нова тв. Целта е промяна във фокуса на системата – не към трупането на енциклопедични знания, а към развиването на умения.

 

Новината идва малко след последните резултати от международното проучване PISA, в което са участвали 6900 деветокласници от България. Отчетено е, че и в трите категории – четене, математика и природни науки, има спад в резултатите. 

 

САМО ЕДИН ОТ ДЕСЕТ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ НА 15-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ РАЗЛИЧАВА ФАКТ ОТ МНЕНИЕ

 

„Нашата система дава повече знания, но по-трудно ги трансформира в умения за функционална пригодност за живота”, коментира министърът. По неговите думи, от 2000 г. насам няма влошаване в резултатите на учениците, а по-скоро стабилни резултати. 

 

„Не трябва да драматизираме отрицателната разлика. Проблемът по-скоро е, че нямаме подобрение в дългосрочен период. Няма и как да има подобрение, защото това все още е старата система, старите програми”, коментира Вълчев.

 

НОВО ИЗДАНИЕ НА "ПОД ИГОТО" С "ПРЕВОД" НА СЪВРЕМЕНЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ПРЕДИЗВИКА СКАНДАЛ (ВИДЕО)

 

Що се отнася до скандала с „Под игото” и за това, че над 6000 архаични думи са заменени с аналози от съвременния българския език, той заяви: „При PISA всички страни констатират проблем с комуникативните умения. Децата четат от екрани, предимно кратки текстове. Имаме още по-голям проблем с мотивирането на учениците за четене. А "Под игото" съдържа хубави думи, които е добре децата да научат. Убеден съм, че има по-добри варианти да ги накараме да четат българска литература от този период".

 

 

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции