Следва: Цветанов Цве...

От Столична община се чудят измежду 4 опции за ограничители по "Графа" (снимки и видео)

27 Март 2019
43 3706

Експертен съвет ще реши с какво да бъдат сменени ограничителите на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев", станали известни като "перки на акули". Заседанието ще е следващата седмица, а предложените от проектантите на ремонта варианти са четири.

 

 

 

Те бяха представени в сряда от главния архитект Здравко Здравков пред комисията по архитектура. Наскоро Здравков обясни, че вероятно трамвайното трасе ще бъде ограничено с чугунени колчета, подобни на тези, които и преди ограждаха тротоарите по "Граф Игнатиев".

 

 

Вариантите, предложени от архитектите от "А.Д.А." варират от ниски габърчета, които може да бъдат сложени и върху вече поставените перки, през колчета с по-съвременен дизайн, до вече използваните в района на Лъвов мост чугунени колчета.

""

 

Представянето на вариантите отново предизвика дискусия нужно ли е въобще да има физическа преграда пред пешеходците по "Граф Игнатиев" или може трамвайното трасе да се отдели визуално – с различен цвят плочки, със светещи през нощта ниски ограничители, които са поставени на няколко пешеходни пътеки в града, или пък въобще да не се отделя.

 

 

Здравков отново повтори, че при съгласуването на проекта с "Пътна полиция" от тям са дали становище, че трябва да се поставят елементи с височина до 60 см.

 

"Рано или късно ще се случи инцидент и аз не искам да нося отговорност за това и да се ходим по съдилищата десет години. По-добре да изпълним предписанието", коментира Здравков.

 

""

До момента проектантите и общината катастрофираха два пъти в избора си на ограничители на трамвайното трасе. Първите "перки на акули" бяха прибрани заради негативното обществено мнение. Те обаче на практика бяха рециклирани – разрязани на две и поставени по протежението на почти цялата улица. Триъгълните блокове обаче се оказаха опасни за гражданите. До момента има няколко известни случая на хора, които са се наранили в "перките", след като са се спънали в тях.

 

""

Междувременно поредното архитектурно решение покрай ремонта на "Графа" предизвика подигравки в социалните мрежи. Става въпрос за водната стена, поставена на площад "Гарибалди". Каменната структура беше оприличена на надгробна плоча и котешка тоалетна.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции