Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
От "Артекс" вече могат да съдят инициатора на протестите Мариан Башур
От "Артекс" вече могат да съдят инициатора на протестите Мариан Башур
07-10-19
добавено
1532
прегледа

В Софийския градски съд (СГС) ще продължи делото на "Артекс" срещу Мариан Башур от Инициативния комитет "Лозенец". То се води за обезщетение от 100 000 лева за неимуществени вреди, пише Dir.bg.

 

Припомняме, че Башур беше сред инициаторите на протестите срещу изграждането на небостъргача "Златен век", които в крайна сметка доведоха до неговото спиране. След протестите от компанията заведоха искове срещу него и още един протестиращ - Никола Вапцаров.

 

Искът срещу Башур беше заведен в началото на юни от две компании - "Артекс - Златен Век" и "Артекс - инженеринг", като те искат обезщетение за това, че протестиращият е накърнил доброто им име в публичната сфера. Според тях Башур е подел кампания в социалните мрежи, с която е уронил добрата им репутация, отправял обиди и осмиващи квалификации.

 

Първоначалано съдия Георги Иванов от СГС прекрати делото срещу Башур с мотива, че фирми не могат да претендират за неимуществени вреди, но сега определението му е отменено от Софийския апелативен съд (САС).

 

Миналата година САС присъди на фирма "Голд лизинг" обезщетение от 3000 лева за неимуществени вреди, претърпени покрай сагата с делото "Октопод". Тогава апелативните съдии стъпиха и на практиката на Европейския съд за правата на човека, и на Съда на Европейския съюз, които признават тази възможност. 

 

 

Източник: Dir.bg