Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
От Microsoft планират да премахнат целия въглероден диоксид, който някога са изпускали в атмосферата
От Microsoft планират да премахнат целия въглероден диоксид, който някога са изпускали в атмосферата
Еко криза
01-17-20
добавено
1785
прегледа

Компанията Microsoft съобщи, че до 2050 г. планира да премахне целия въглероден диоксид, който някога е изпускалa в атмосферата.

 

Технологичният гигант се ангажира да намали емисиите си до нула до 2030 г., което означава, че планира да изтегли повече въглероден диоксид, загряващ планетата, отколкото всъщност изпуска.

 

Технологията, необходима за реализирането на тази цел, все още е скъпа и не е широко достъпна в търговската мрежа, така че компанията планира да изразходва 1 милиард долара през следващите четири години, за да финансира иновации за намаляване, улавяне и премахване на въглероден диоксид от атмосферата.

 

Компанията е въглеродно неутрална от 2012 г., когато премахна голяма част от емисиите си, чрез използването на възобновяема енергия и въглеродни компенсации. Тогава тя започна и да начислява вътрешна такса на своите служители що се отнася до парниковите газове, което от своя страна накара различните отдели да намалят емисиите си.

 

 

REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

 

 

Според мерките на президента на Microsoft Брад Смит тези мерки вече не са достатъчно амбициозни за компанията. Сега тя планира цялата електроенергия, която използва, да идва от възобновяеми енергийни източници до 2025 г. и ще започне да таксува компаниите, които си партнират с нея по цялата верига за доставки, за да се подпомогне финансирането на новите инициативи за климата.

 

„Напомня ми на Microsoft от старо време. Тя правеше големи, дръзки неща като тези през цялото време и ще се радвам да видя, че това се връща на планетарна основа. Ако трябва да съм честен, тези действия обаче са малко закъснели“, сподели Джулио Фридман, старши изследовател в Колумбийския университет, който по-рано ръководил отдела за научноизследователска дейност на Министерството на енергетиката за улавяне и съхранение на въглерод на САЩ.

 

КОИ СА 20-ТЕ КОМПАНИИ НАЙ-ГОЛЕМИ ГЛОБАЛНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ И КАКВО ЗНАЕМ ЗА ТЯХ?

 

„Единственият начин да продължим напред е всъщност да предприемем стъпките, които ще премахнат въглерода от околната среда“, каза Смит  в свое изявление тази седмица.

 

Той обаче призна, че технологията, която ще е необходима, за да се разреши този проблем, не съществува днес, поне не по начина, който би я направил достъпна и ефективна.

 

Критиците на улавянето на въглерод, от друга страна, се притесняват, че разчитането на изтеглянето на въглеродния диоксид след освобождаването му ще отнеме натиска върху замърсителите да изгарят по-малко изкопаеми горива.

 

Улавянето на въглерод обаче е популярно в индустрията на изкопаемите горива, като вече 10 нефтени и газови компании заедно решиха да отпуснат 1 милиард долара в разработването на технологиите през 2016 г.

 

От своя страна Microsoft казва, че се ангажира да намали емисиите наполовина до 2030 г., като цялостното преминаване към възобновяеми източници на електроенергия през 2025 г. ще изпълни тази цел, но ще трябва да се направят корекции и в други области. Компанията е отговорна не само за емисиите на парникови газове, които директно излъчва, но и за емисиите от доставчиците, с които сключва договори и за замърсяването от потребителите, които използват продуктите ѝ.

 

 

 

 

Когато става въпрос за Xbox на Microsoft например, компанията е фактор за замърсяването от материалите, необходими за изработката на игралната конзола, електроенергията, която Microsoft използва за своите операции, емисиите от доставките и в крайна сметка енергията, която някой използва, докато употребява продукта.

 

За да се справи с изменението на климата чрез технологиите за отрицателни емисии, Microsoft също трябва да се увери, че има безопасен и де факто постоянен начин за съхраняване на уловения от нея въглерод, за да не се освободи отново.

 

"Мисля, че ще бъде наистина важно Microsoft да е прозрачна за това какво точно означава да бъде въглеродно негативна и как планира да стигне до там", каза Ной Дейч, изпълнителен директор на неправителствената организация "Carbon180", която е бивш  Център за отстраняване на въглерод.

 

ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ ОТ ЕНЕРГИЙНИЯ СЕКТОР ТРЕВОЖНО НАРАСТВАТ С НАЙ-БЪРЗИ ТЕМПОВЕ ОТ 2011 Г. НАСАМ

 

Microsoft все още прави бизнес с компании за изкопаеми горива, като през септември тя обяви голяма сделка с гигантите от петролната индустрия Chevron и Schlumberger за „ускоряване на разработването на облачни решения и предоставяне на полезни данни за индустрията“, използвайки платформата за облачни изчислителни технологии Azure на Microsoft.

 

В своето съобщение днес обаче компанията заяви, че ще стартира нов „калкулатор за устойчивост“, за да помогне на клиентите на Azure да проследяват и отчитат своя въглероден отпечатък.

 

Служителите в Microsoft също призоваха за предприемане на по-големи стъпки за справяне с климатичната криза, след като в писмо от септември те поискаха прекратяване на договорите с компаниите за изкопаеми горива, нулево финансиране за политици, които мислят, че няма промяна в климата и постигането на нулеви емисии на компанията до 2030 г.

 

 

Източник: The Verge