<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76548" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Въл...

Официалната ваксина срещу Covid-19 за Европа предизвика имунен отговор при възрастни пациенти

27 Октомври 2020
0 10602

Водеща ваксина срещу коронавируса е дала значителен имунен отговор при възрастни пациенти, съобщи bTV, позовавайки се на източници на Financial Times.

Става дума за съвместната разработка на Astra Zeneca и Оксфордския университет. Тя ще бъде една от официалните ваксини, които ЕС взе решение да използва за масово имунизиране, след окончателното приключване на тестовете ѝ

Спряха тестовете на ваксината срещу коронавирус на Оксфорд и AstraZeneca

Клиничното изследване на британската ваксина показва, че тя предизвиква активно производство на защитни антитела и Т-лимфоцити при по-възрастните. Според учените това е важен критерий, защото с годините имунната система отслабва, което може да доведе до трудно разработване на препарат, който да я активира при най-нуждаещата се група.

„Ако това, което имат са данни, които показват, че ваксината генерира добър имунитет, спрямо лабораторни изследвания, във възрастовите групи над 55 години, и дори при по-възрастни, смятам, че това е обнадеждаващо“, коментира вирусологът Джонатан Бол от Университета в Нотингам.

При коронавируса възрастта е един от водещите рискови фактори. Затова и новите резултати са обнадеждаващи, че една от най-тежко засегнатите групи от заразените с вируса, причиняващ Covid-19 ще имат по-висок шанс за леко прекарване на инфекцията и за оцеляване.

Според запознати с резултатите от имуногенните кръвни тестове на възрастни доброволци, те подкрепят данни от юли. Тогава ваксината на Оксфордския университет предизвика силен имунен отговор при доброволци между 18 и 55- годишна възраст.

ЕС ще купи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Положителните имуногенните кръвни тестове обаче не гарантират, че ваксината ще бъде напълно безопасна и ефективна при пациентите над 55 години. Подобна информация ще бъде налична едва след приключването на третата фаза на клиничното изпитване и анализирането на събраните резултати от всички доброволци.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Adrian Ndre

    28 Октомври 2020

    Тия ваксини си го боцкайте в дупенцата и за господарите оставете, най вече за ония евреин Лаянанян.

Реакции