<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36789" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Официално: Делян Пеевски отново се кандидатира за евродепутат

22 Април 2019
0 1231

Медийният магнат и депутат, който не стъпва в парламента, Делян Пеевски, отново се кандидатира за евродепутат. Това официално стана ясно, след като днес Движението за права и свободи (ДПС) регистрира листата си за предстоящите евроизбори.

 

КАРАДАЙЪ ПРЪВ В ЛИСТАТА НА ДПС ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ, ВЕДНАГА СЛЕД НЕГО Е ПЕЕВСКИ

 

Пеевски е на второ място, а водач на листата е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Трети е настоящият евродепутат и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк. След него е Искра Михайлова, която също е евродепутат.

 

"Ние залагаме на младите, нашата листа е силна. Тя генерира енергия. Знание и опит вървят заедно. Нашата листа включва млади, знаещи, можещи, смели, решителни, отговорни, свободни и активни младежи. Нашата листа гарантира приемственост. Нашата листа гарантира победа", каза лидерът на ДПС при регистрирането на кандидатите.

 

Очаква се Карадайъ да се откаже от евродепутатското си място след вота. Не е ясно дали това ще направи и Пеевски. По неофициална информация той има намерение този път да стане евродепутат.

 

През 2014 година Пеевски отново беше на второ място, но се отказа от него и така в Европейския парламент влезе Искра Михайлова, която по онова време беше екоминистър. Тогава той обясни решението си именно с това, че отстъпва евродепутатския стол на Михайлова.

 

По информация на Mediapool Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), към който ДПС принадлежи, през 2014 г. не е одобрил идеята Пеевски да влезе в европарламента. Тогава изборите бяха по-малко от година след избирането му за шеф на ДАНС и оттеглянето му от поста заради многохилядните протести.

 

И сега имало индикации, че АЛДЕ не иска Пеевски за евродепутат. Миналата седмица се разбра, че България остава на 111-о място по свобода на словото според годишния доклад на "Репортери без граници". Там Пеевски беше определен като "най-яркото въплъщение" на "съюзяването между медии, политици и олигарси в България".

 

Останалите в листата

 

Заместник изпълнителният директор в Държавен фонд "Земеделие" Атидже Алиева – Вели е пета в листата на ДПС. Шести е Севим Мусак, който и през 2014 година е бил кандидат за евродепутат. В момента той работи в екипа на Илхан Кючюк в Европейския парламент.

 

На 11-то място е бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов. В листата има и още един ексминистър – Станислав Анастасов. През 2014 г., когато Михайлова стана евродепутат, той бе избран за министър на околната среда и водите на нейно място. Анастасов е седми в листата.

 

Осми е Сюлейман Сюлейман, а девета е Антоанета Асенова. И двамата са от младежкото ДПС. В листата няма представители на Кърджали.

 

Ето я и пълната листа на ДПС:

 

1. Мустафа Карадайъ

2. Делян Пеевски

3. Илхан Кючюк

4. Искра Михайлова

5. Атидже Алиева – Вели

6. Севим Мусак

7.Станислав Анастасов

8.Сюлейман Сюлейман

9. Антоанета Асенова

10.Гюлфие Парушева

11. Петър Чобанов

12.Сюзан Мехмедова

13. Синан Пехливанов

14.Танер Кабилов

15.Сунай Якуб

16.Ертен Анисова

17.Цветан Енчев

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции