<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78970" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Симптоми, леч...

Официално стартира системата за издаване на електронни направления за PCR тестове (видео)

01 Декември 2020
0 200

Официално стартира системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR-тест. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева и представител на „Информационно обслужване“ направиха демонстрация в 17 ДКЦ в София.

“От 11 часа днес до момента са издадени над 200 такива направления, над 100 лекари са се възползвали от тази възможност. Има много малко области, за които още нямаме информация, че са издадени такива направления, колегите все още се включват”, заяви Начева.

Официално стартира системата за издаване на електронни направления за PCR тестове (видео)

По думите й пациентите не трябва да доплащат по никакъв начин за PCR тест след издадено електронно направление.

„Трябва да признаем, че Covid-пандемията ускори въвеждането на електронни направления. Искам да благодаря на общопрактикуващите лекари, на БЛС и на всички изпълнители на извънболнична медицинска помощ, които оказаха подкрепа”, каза тя.

„Не очаквам от първия момент вичко да заработи. Самите общопрактикуващи лекари трябва да лекуват и своите пациенти. Затова остава и възможнността за хартиено напрвление”, обясни още Начева. И допълни: „Те ще отпаднат, когато всички общопрактивкуващи лекари пожелаят да издават само електронни направления. Това е нещо, което тепърва ще обсъждаме с БЛС”.

Официално стартира системата за издаване на електронни направления за PCR тестове (видео)

Очаквано от първия ден издаването на електронни направления за PCR изследвания от личните лекари беше белязано от технически трудности. Причината е, че все още софтуерите на част от личните лекари и на повечето лаборатории не са настроени за това

Издаването на направления за PCR от джипитата тръгна “с триста зора” и не навсякъде

Официално стартира системата за издаване на електронни направления за PCR тестове (видео)

„Апелирам към пациентите да не лъжат лекарите за симптомите си, за да получат безплатен PCR тест. Това ще натовари допълнително и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете на системата за този безплатен тест”, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Той коментира и проблема с антигенните тестове във връзка със забавянето на резултатите от PCR-теста, като каза, че с тях се изкривява статистиката. Той изтъкна, че не всички пациенти, на които е правен антигенен тест, се подлагат на допълнителен PCR и на практика не влизат в общата статистика на Covid болните.

Видео: NOVA

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции