<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82441" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Алибегов: Зас...

Официално: Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 април (видео)

26 Януари 2021
0 8529

Министър-председателят Бойко Борисов свика извънредно правителствено заседание, на което беше взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април, съобщават от пресслужбата на кабинета, цитирани от NOVA.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове премиерът Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша. Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средства, отпуснати от правителството.

Алибегов: Засега се отказваме от протестното отваряне на заведенията (видео)

По данни на МС подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 милиарда лева. Заредно със средствата по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв., са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната. Безработицата според данните на министерството продължава деа е под 7% и е най-ниска от началото края на извънредното положение перз май.

По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като 440 милиона са в процес на изплащане.

„8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева“, твърди в доклада си до премиера министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

1703 проектни предложения от средноголеми компании в страната ще получат безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева. Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“.

„Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот“, заяви Дончев и допълни, че приоритет на правителството е всяко предприятие, всеки зает ни е приоритет. И че “ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор“.

Източник: NOVA

Видео: FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции