<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=63426" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От кухнята на...

Оцветени снимки от времето на испанския грип показват сходствата със ситуацията сега (видео и снимки)

07 Май 2020
0 32601

Ретуширани снимки отпреди 100 години показват удивителната прилика между ситуацията с пандемията от испански грип тогава и тази с коронавируса сега, пише DailyMail. Както при испанския грип, така и сега при Covid-19 са се ползвали подобни маски от обикновените хора по улиците.

Предпазните маските за лице са били жизненоважно средство при борбата с грипната епидемия през 1918 година. Срещали се буквално навсякъде – сред милосърдните сестри на червения кръст, сред работниците по улиците и в обществения транспорт.

Докато много от маските били направени от памук, някои хора са стигнали доста далеч, приспособявайки уреди за дишане, смятайки, че дори самият въздух е заразен.

Някои историци смятат, че епидемията от 1918 година всъщност е започнала от ферма за свине в лагер, където заразата се е предала от домашни птици върху прасетата, а после и върху хората.

Заради мащабите на военния конфликт през Първата световна война и поради опасения от подриване на бойния дух, заразата е била омаловажена, включително и от вестниците по това време.

Испанският грип е взет по-сериозно в САЩ, където носенето на маска за лице става задължително през 1918 година.

Снимки от 1918 г. показват хора и котки с маски, заради пандемията от испански грип (снимки)

За разлика от днешната епидемия, при която възрастните хора са най-застрашени, заразата от 1918 г., поразила една трета от населението на света, била особено смъртоносна за младите и активни хора.

Здравните предупреждения съветвали хората да държат отворени прозорците на спалнята си, а онези вестници, които възприемали сериозно болестта, апелирали към хората да спрат практиката да се целуват.

Трагичното е, че грипът се разпространява най-вече от ръцете на заразените.

Може ли пандемията от испански грип през 1918 г. да ни научи на нещо? (снимки)

Все пак за влюбените, които не могли да устоят на изкушението да се целуват, била изработена “целуващата марля”, която се поставяла между устните на целуващите се.

Източник: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции