<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89393" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служебният з...

Още догодина ще трябва да се ваксинираме отново

18 Май 2021
0 583

Най-късно през 2022 година хората ще трябва да освежат ваксинацията си срещу коронавирус с трета доза, защото вирусът няма да изчезне, казва Томас Мертенс, председател на германската Постоянна ваксинационна комисия към института “Роберт Кох”. “Сегашните имунизации няма да са последните. Трябва да сме наясно, че през идната година всички ние навярно ще трябва да се реимунизираме”, добавя Мертенс, цитиран от Дойче веле.

По неговите думи, вече се работи по напасването на ваксините към известните досега мутации на вируса. Мертенс смята, че е възможно при отделни възрастови групи или хора с определени предварителни заболявания имунитетът да намалява по-бързо, отколкото сред останалите хора, или да е поначало по-слаб. Пациенти, чиято имунна защита се направлява медикаментозно, може би ще имат нужда от скорошна реимунизация с трета доза ваксина.

Вижте защо имунитетът след ваксинация е за препоръчване пред този след преболедуване (видео)

Още догодина ще трябва да се ваксинираме отново

Лаутербах: ваксините ни пазят около 6 месеца

Здравният експерт Карл Лаутербах, който е епидемиолог, смята, че имунитетът от ваксините срещу Covid-19 трае около 6 месеца. Затова според него първото освежаване на имунната защита може да се окаже необходимо още през есента. А ако започнат нашироко да се разпространяват определени мутации, ще е нужно по-отрано да се ползват и видоизменени ваксини. Срещу южноафриканския вариант на вируса, например, ваксините на AstraZeneca и Johnson& Johnson показват по-ниска ефективност. 

Ваксинациите в Германия започнаха официално на 27 декември 2020, първите по-големи количества ваксини обаче бяха налични чак от февруари 2021. Първи бяха имунизирани хората над 80-годишна възраст, обитателите на старчески  домове, персоналът в тях, медиците в интензивните отделения, в службите на спешната медицинска помощ и амбулантните грижи за възрастни хора, както и определени служители в здравните заведения. Тъкмо за тези групи хора, и особено за най-възрастните, третата доза може да се окаже необходима още през тази есен. В същото време сред останалата час от населението има много хора, които все още чакат първата доза. Според данни на обществено-правната телевизия ZDF, към 17 май 2021 напълно ваксинирани (с две дози) са 11,2% от населението. За да се постигне т.нар. стаден имунитет, трябва да са ваксинирани поне 70%. 

Проучване от Италия: дори и само първата доза е важна

Едно широкомащабно изследване от Италия показва колко важна е дори само първата доза от ваксината. Пет седмици след поставянето на първата инжекция броят на новите инфекции намалява драстично. Данните от Италия показват, че 35 дни след първата доза на BioNTech/Pfizer, Moderna или AstraZeneca сред ваксинираните се появяват с 80% по-малко инфекции, отколкото сред останалите хора. Италианският национален институт по здравни въпроси установява също, че броят на болничните престои сред ваксинираните намалява с 90%, а броят на смъртните случаи с 95%. Това се отнася за всички възрастови групи, както и за мъже и жени в еднаква степен. За целта на изследването учените са анализирали данните на 13,7 милиона души, получили първа доза ваксина в Италия.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции