Следва: Фандъкова: Ще...

Още доказателства за издевателствата над стари хора в дома в Пловдив (видео)

21 Януари 2020
0 1337

Има още потърпевши от насилието и тормоза в дома за стари и болни хора в Пловдив. След като записите, уличаващи болногледачите, станаха публично достояние, а криминална полиция и прокуратурата влязоха в дома в понеделник, се появиха още свидетелски разкази за униженията, издевателствата и побоя над възрастните пациенти с деменция. 

 

 

НАСИЛИЕ, УНИЖЕНИЯ И ЗВЕРСКИ НАКАЗАНИЯ РАЗКРИХА В ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В ПЛОВДИВ (ВИДЕО 18+)

 

 

„В разказите, които чух в репортажа, разпознах случаите на баща ми. Имах съмнения, че се случват нередности. Няколко пъти съм виждала синини по ръцете на баща ми и сцепено ухо. Когато попитах персонала как са се получили – те ми отговаряха, че той е падал и се е наранявал. Аз повярвах на тези думи, защото той наистина беше трудноподвижен. Синините бяха като от силен удар, големи кръвонасядания”, разказа Анна Колева-Кадирова, дъщеря на мъж, починал в дома, цитирана от NOVA.

 

 

""

 

 

ВЪЗРАСТНИ ХОРА УМИРАТ ПРИ СЪМНИТЕЛНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА В СТАРЧЕСКИ ДОМ С КРАСТА

 

 

„Веднъж, когато си тръгнах, едната жена, която обслужва обитателите, се приготвяше да го къпе. Той пред нея и шефката на дома – Тянева, каза „няма да ме биеш”. Тогава аз попитах дали това наистина се случва. Тянева каза, че няма такива неща. Аз помислих, че баща ми си въобразява, вследствие на деменцията. Имам информация, че татко ми е бил изкъпан и оставен мокър и гол на течение, евентуално, за да се разболее”, сподели Кадирова. 

 

 

""

 

 

От своя страна зам.-кметът по социални дейности в Община Пловдив  Анести Тимчев заяви, че виновните болногледачи в дома ще бъдат уволнени.  „За мен това е чудовищно престъпление на хора спрямо хора. Винаги съм казвал, че никой няма никакво право да се отнася към когото и да е било по подобен начин. Ще продължим да работим, докато установим всички виновни гледачки. Очакваме протокола от проверката на социалното министерство. Категоричен съм, че болногледачките ще бъдат уволнени. Ще съкратя отпуска на управителката на дома и ще се срещна лично с нея. Последиците могат да бъдат само едни – онези, които са виновни ще бъдат освободени от работа. Ще бъдат взети много сериозни мерки”, посочи Тимчев.

 

 

„Докато не започнахме да коментираме случая, в общината не бяха постъпвали никакви сигнали. Ще направим организация за събиране на членовете на семействата на хората в дома. Искам да ги попитам дали имат някакви забележки и наблюдения”, добави заместник-кметът. Още от изказването му по случая вижте във видеото горе. 

 

 

Източник: NOVA 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции