Още един бизнесмен се оплака от масирани проверки заради участие на работниците му в протеста

06 Септември 2020
0 5131

На сходна акция, като проверката на “Хиполенд”, е била подложена винарна “Загрей” в Първомай, пише Offnews.

Според собственика на винарната Йордан Костадинов причината е, че негови работници са отишли с брандиран служебен бус на протеста на 2 септември в Пловдив.

Бусът е спрян между Първомай и Пловдив и е проверяван 45 мин. Работниците са казали, че отиват на протест, записали са им имената и са ги пуснали да продължат.

Два дни по-късно във винарната се изсипали проверяващи от 4 институции – НАП, Митници, Държавен фонд “Земеделие” и Икономическа полиция.

Ексклузивно: “Господарите” на репресивната проверка в “Хиполенд” (репортаж)

Проверяващите са споделили, че не знаят за какво конкретно подозрение ги изпращат, началниците само им казали да отиват и да проверяват.

Две от институциите – НАП и ДФЗ са си тръгнали много бързо – проверяващите са казали, че не виждат каквото и да е основание за проверка. Другите две институции – “Митници” и Икономическа полиция са проверявали дълго. След проверката са написали протокол, че няма никакви нарушения.

След проверката в “Хиполенд”: Несъответствие от 9,60 лв.

“На втори септември дори не бях в България. Забранил съм на територията на винарната да се говори за политика, но повечето от работниците са млади хора на по 30-40 години, знаят езици, образовани са. Ясно ми е, че подкрепят протестите”, сподели собственикът Йордан Костадинов.

“Когато се изсипа проверката, във винарната имах гости от Австрия. Хванаха се за главата”, разказа той.

По думите му проверки във винарната имало приблизително веднъж на 6 месеца, но досегавинаги е била от една институция, след известно време последвана от друга. “Никога досега не са ни проверявали 4 институции наведнъж”, коментира Костадинов. Според него е очевидно, че проверката е наказателна акция, заради участието на работниците на протеста.

“Аз питам кой е този държавен служител, който има правомощията да изпрати 4 институции едновременно на проверка. Трябва да е висш служител. Искам да знам кой е и дали е превишил правомощията си”, каза собственикът.

Йордан Костадинов е бивш депутат от НДСВ и бивш директор на АЕЦ “Козлодуй”. Твърди, че откакто е напуснал Народното събрание през 2009 г. не се занимава с политика.

“Аз съм заможен човек, ще емигрирам в Австрия, където живее сестра ми, и ще се оправя. Но винарната дава работа на 50-60 човека, нормално ли е да има такава атака?”, коментира Костадинов.

Източник: Offnews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции