Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Още няма решение на проблема с таксата от 2 лв. при обработване на рецепти
Още няма решение на проблема с таксата от 2 лв. при обработване на рецепти
01-10-19
добавено
454
прегледа

Все още няма решение на проблема с таксата от 2 лева за аптеките при обработката на рецепти за 100% платените от НЗОК лекарства. Аптеките няма да могат да начисляват таксата от 2 лева, която е единственият им стимул да работят със скъпо струващи лекарства, но за сметка на това им се позволява да начисляват надценки за евтините медикаменти до 10 лева. Това стана ясно в четвъртък след среща между НЗОК и съсловната организация на фармацевтите – Българския фармацевтичен съюз.

 

 

 

Въпреки че преди Нова година фармацевтите получиха уверението, че таксата от 2 лева ще бъде запазена в наредбата на МЗ, а няма да бъде отменена, както се предлагаше първоначално, сега се оказва, че те пак няма да могат да я получават. Причината била, че таксата е регламентирана само в наредба, но не и в закон.

 

 

“Очакваме предложение от страна на МЗ и НЗОК за скъпите лекарства. Очевидно аптеките не могат да работят без никакъв икономически смисъл с по-скъпите лекарства“, коментира пред Mediapool председателят на Фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов. Става въпрос за скъпо струващи медикаменти, някои от които с цена хиляди левове за опаковка, които аптеките не биха имали стимул да зареждат и отпускат, ако не получават макар и минимално заплащане за това, каквото бе таксата от 2 лева.

 

 

За да се тушира напрежението сред фармацевтите се удволетворява друго тяхно отдавнашно искане – да им се позволи да начисляват предвидената законова надценка за евтините лекарства до 10 лева, които се покриват 100% от НЗОК. Цената на лекарствата се формира като върху цената на производителя се начисляват надценки от търговците на едро (дистрибуторите) и търговците на дребно (аптеките). Надценките за дистрибуторите и аптеките варират според цената на лекарството на ниво производител. За лекарствата до 10 лева размерът на надценките е 7% за дистрибуторите и 20% за аптеките.

 

 

За лекарствата от 10 до 30 лева дистрибуторите имат право на 6% надценка, а аптеките – 18% и за лекарствата над 30% законовите надценки са 4% за дистрибуторите, но не повече от 10 лева и 16% за аптеките, но не повече от 25 лева.

 

 

С изричен текст в наредба обаче на аптеките беше забранено да начисляват надценки за 100% реимбурсираните от НЗОК продукти. Сега се дава право на аптеките да начисляват надценката до 20% за лекарствата с цена до 10 лева. Лекарствата до 10 лева са на практика по-голямата част – около 76% от напълно реимбурсираните от НЗОК медикаменти, но това не решава проблема с липсата на стимул да се зареждат скъпи лекарства от аптеките.

 

 

Това няма да се отрази върху пациентите, защото най-евтиното лекарство в съответната група се плаща 100% от НЗОК, т.е. хората не доплащат нищо. Когато предписаният на пациента продукт е по-скъп от референтния, който НЗОК покрива 100%, както и досега разликата ще се доплаща от пациента.

 

 

От Фармацевтичния съюз и НЗОК са обсъдили още механизми за контрол на нововъденото изискване – когато дистрибуторите заредят аптеките с 100% реимбурсирани от НЗОК лекарства на цена, която е по-ниска от плащаната от НЗОК, то касата да плаща по-ниската цена. Т.е. отстъпката да се прибира от НЗОК, а не от аптеката.

 

Източник: Медиапул