Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Паника по плажовете в САЩ заради нарастналия брой големи бели акули (видео)
Паника по плажовете в САЩ заради нарастналия брой големи бели акули (видео)
Вземи EMBED
Loading the video...
08-18-19
добавено
12879
прегледа

Покачване в числеността на голямата бяла акула в океанските води на източния бряг на САЩ предизвика паника по плажовете, съобщава The Independent.

 

Властите в Кейп Код поставиха предупредителни табели и затвориха десетки пъти различни плажове след сигнали за забелязани акули. 

 

Само за юли и началото на август достъпът до плажове е бил забраняван цели 59 пъти, заради наличие на акули във водата при Кейп Код и островите в югоизточен Масачузетс, като 42 от тях са се случили през първата седмица на август. 

 

Един от местните жители е казал пред "Уолстрийт Джърнъл", че обмисля да се премести, чувствайки се принуден да забрани на сина си тийнейджър да влиза със сърф в океана.  "Бяхме изхвърлени насила от водата от акулите", оплака се той. 

 

 

 

 

 

На много места местните власти сложиха предупредителни табели, на които пише: "Хора са били сериозно ранени или убити от бели акули по това крайбрежие." А един изследовател от Масачузетс, който маркира белите акули, сподели, че никога досега не е имал толкова натоварен месец. 

 

Тази седмица в интернет се появи видео, заснето от местни жители, на което се вижда как шестметрова акула плува около лодката им в залива на Кейп Код. Вижте го: 

 

 

 

 

А на видеото най-горе, заснето в началото на юли, се вижда как бяла акула изплаши семейство, излязло да лови риба във водите на същия залив.

 

Като цяло броят на белите акули намалява, според WWF, които определят вида като застрашен. Въпреки това числеността им около Кейп Код се е увеличила драстично, тъй като мястото в момента е единственото известно в северозападния Атлантик, където тези морски животни се събират.

 

Изледователи вярват, че нарастналият брой срещи с акули може да се дължи на ефект от Закона за защита на морските бозайници от 1972 г., който забрани улова на тюлени, китове и делфини, и предизвика увеличаване на популацията на тюлени точно около Кейп Код. Тъй като тези морски бозайници са една от любимите храни на акулите, изобилието им е привлякло голям брой от хищниците в залива. 

 

 

 

 

Миналия септември, мъж, който загина след като беше захапан от бяла акула в Кейп Код, стана първата жертва на атака от акула в Масачузетс от 1936 година насам.

 

 

 

Източник: The Independent