<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78276" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Това в Българ...

Парламентът одобри ветото на Радев и не прие нерегламентираният превоз да се наказва със затвор

19 Ноември 2020
0 813

Парламентът прие ветото на президента Румен Радев върху предложените от ГЕРБ наказания за нерегламентирани превозвачи, предаде Дневник.

Ветото бе подкрепено с гласовете на депутати от “Обединени патриоти”, “Воля” и независими, като парламентарната група на ДПС не влезе в залата.

Президентът върна текстовете с различни аргументи, сред които и че в тях не става ясно как нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. Депутатите от БСП го подкрепиха с мотива, че наказанието е прекалено голямо за деянието.

Единствени депутатите от ГЕРБ одобриха предложението си наказанието за нерегламентиран превоз да предвижда до 10 години затвор.

В края на ноември мнозинството в парламента криминализира нерегламентирания превоз на пътници през Кодекса на търговското корабоплаване. Предложението бе внесено от депутата от ГЕРБ Иглика Събева в преходните и заключителните разпоредби между първо и второ четене. Тя бе и единствената, която днес подкрепи промените.

Приетите текстове предвиждаха от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието се предвиждаше да бъде лишаване на свобода от пет до десет години или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът можеше да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Това е един от редките случаи, в които депутатите се съобразяват с вето на Румен Радев. Сега те могат да преработят промените в закона или да се откажат от тях.

Източник: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции