Пациентка свири на цигулка, докато оперират мозъка ѝ (видео)

18 Февруари 2020
14 28

Пациентка в болницата на Кралския колеж в Лондон свири на цигулка, докато хирурзите оперират мозъка ѝ, за да отстранят тумор. Медицинският екип помолил 53-годишната Дагмар Търнър да свири на цигулката, за да са сигурни, че няма да бъде засегната тази част от мозъка, която отговаря за движенията на ръцете и координацията, пише The Independent

 

 

Г-жа Търнър била диагностицирана с рак в мозъка през 2013 година след като припаднала по време на концерт.  Цигуларката, която свири в Симфоничния оркестър на остров Уайт, се притеснила, че след мозъчната операция може да загуби способността си да свири. Туморът бил разположен в десния фронтален лоб на мозъка, близо до зона, която контролира фините движения на лявата ръка. 

 

 

 

 

Професор Ашкан, консултант по неврохирургия в болницата съставил прецизен план за операцията. Лекарите внимателно изследвали мозъка и определили частите от мозъка, които са активни, когато тя свирела на цигулка. След като туморът бил успешно отстранен, докато все още е с отворен череп, жената била събудена от кома и започнала да свири на цигулката. 

 

 

 

 

 

„Успяхме да премахнем над 90 на сто от тумора като запазихме всички функции на лявата ръка“, коментира професор Ашкан. От своя страна пациентката Търнър заяви, че цигулката е нейна страст цял живот. “Свиря от 10-годишна. Мисълта, че можех да загубя способността си да свиря, беше ужасяваща”, споделя още г-ж Търнър. 

 

 

Източник: The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • LadyQueen TomGirl

    19 Февруари 2020

    Паниката е лош съветник, казват умните хора, а не особено умните, като 240-те разбойка в нашият Сезам хазна реагират панически при всяка Евро проверка!

Реакции