Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Пеевски и Доган искат сами да си плащат за охраната от НСО
Пеевски и Доган искат сами да си плащат за охраната от НСО
У нас
01-13-20
добавено
1606
прегледа

Народните представители от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесоха проект за закон за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана (НСО).

 

Проектът е внесен "в съответствие с поетия от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ангажимент относно охраната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутата от ДПС г-н Делян Пеевски, за промяна на Закона за НСО", се казва в съобщение на ДПС, предаде Dir.bg.

 

Според НСО охраната на Доган и Пеевски е тайна, касаеща националната сигурност

 

Най-общо ДПС предлага "лица, в случай, че са налице основания за осигуряване охраната им съгласно разпоредбите на закона, същите да заплащат охраната си по тарифа, утвърдена от Министъра на финансите, по предложение на началника на Националната служба за охрана". 

 

Намерението е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице, поясняват от ДПС.

 

Охраната на Пеевски и Доган от НСО се извършвала по доста необичайни правила (видео)

 

 

В интервю пред Дарик радио, дадено на 21 декември 2019 г. президентът Румен Радев каза, че ако зависи от него, г-н (Ахмед) Доган и г-н (Делян) Пеевски не трябва да бъдат охранявани от НСО.

 

"Не заради това, че няма заплаха за тях (според МВР и ДАНС такава имало и охраната трябвало да продължи, каза в интервюто по данни на службите президентът), а защото имат достатъчно финансов ресурс да си организират охрана, отбеляза държавният глава.

 

НСО, Доган, Пеевски, Радев и едни 44 милиона лева

 

"И тук трябва да се прецизира наистина и да се стесни кръгът на охраняваните лица. Но пак казвам, единствено тази комисия, тоест, ДАНС и МВР предават информация и решават, НСО организира изпълнението (на охраната). Това е механизмът на работа на службата по този закон към момента", коментира Румен Радев.

 

За промени в закона неотдавна говори и началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев. На 19 декември 2019 г. във видеообръщение към служителите в навечерието на Коледните и Новогодишни празници той каза, че е необходимо да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана (пет години след влизането му сила). Тези промени, според ген. Станчев, трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба.

 

Източник: Dir.bg